Search
Close this search box.

Pitanje dana: Kako da se izborite sa kreativnom blokadom?

Bavite se kreativnim poslom, u kome svakodnevno uživate, dajući makar i minimalnu dozu sebe i svog duha svemu što radite. Međutim, šta kada se pred vama nađe kreativna blokada i projekat na kome ste tako posvećeno radili počne da stagnira? Kreativna blokada ne samo da utiče na naš proces stvaranja, već je usko vezana i sa našim emocijama, stoga je cilj naći efikasan način da je pobedimo.

Prevazilaženje kreativne blokade zahteva nekoliko posvećenih koraka. Ipak, prvi u nizu mora biti pauza, ma koliko vam to čudno zvučalo.

@cellajane

#Vreme odmora

Kreativnog naboja svakako nema, vaši projekti stoje nagomilani na stolu a vi samo kidate živce, nesposobni da nastavite dalje. Zašto onda ne uzmete pauzu, izađete, prošetate, popijete kafu, okružite se nečim novim, inspirativnim, nečim što će u vama ponovo probuditi kreativca, i naterati vas da se sa novom idejom, sveži i oporavljeni vratite poslu.

#Ne poredite se ni sa kim

Gde je kreativni rad u pitanju, nema mesta za poređenje. Kreatici razmišljaju drugačije, samim tim, njihov rad je neuporediv. Nemojte sebi nabijati pritisak jer vaš kolega bolje napreduje, jer samim tim samo još više blokirate sebe i svoj talenat. Osamite se i probudite dete u sebi, osmislite plan iznova i potrudite se da bude jedinstven, bez osvrtanja na ono u čemu su drugi trenutno uspešniji.

#Inspirišite se

U potrazi za novim, kreativnim rešenjem posegnite za umetnošću. Bilo da je reč o muzici, fotografiji, filmu ili knjizi, potražite novu vrstu inspiracije i ko zna gde će vas ona ovog puta odvesti, samo dajte sebi vremena.

@theparticulars

Jedino što je važno kada naiđete na kreativnu blokadu je to da ne odustanete od sebe, svog rada i svojih snova! Možda je kreativcu u vama potrebna pauza, ali vi ste jedini koji možete ponovo da ga probudite, promenite rutinu, izazovite ga, dajte mu šansu da stvori novo čudo!

Foto: @mashasedgwick

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp