Pitanje dana: Kako da se ne ugojimo tokom karantina?!

Karantin i praznici, izobilje ukusne hrane i nedostatak aktivnosti, zvuči kao siguran put ka višku kilograma, koji zaista ne želimo, jer leto je gotovo pred vratima. Zato je naša tema dana: Kako da se ne ugojimo tokom karantina?

Odgovor na ovo pitanje krije se u energetskom balansu i racionalnoj ishrani. Dakle, sve što treba da uradimo je da povedemo računa o izboru i količini namirnica i unesemo tačno onoliko kalorija, koliko je našem organizmu neophodno. Možda zvuči jednostavno, ali je zaista teško izvodljivo. Ali, sada je vreme za prave odluke, što znači da moramo krenuti težim putem. 😀

Prvo, neophodno je da izračunamo koliko je kalorija potrebno našem organizmu, a to ćemo uraditi tako što ćemo izračunati kalorije koje su neophodne osnovnom metabolizmu i one koje trošimo na dnevne aktivnosti.

Broj kalorija koje su potrebne vašem osnovnom metabolizmu možete izračunati preko tablica koje možete naći na internetu, a ako trenirate i fizički ste aktivni, taj broj možete povećati za 25% i na taj način dobiti neophodnu količinu kalorija, koje sebi možete priuštiti na dnevnom nivou.

Kada ste dobili svoj dozvoljeni dnevni kalorijski unos neophodno je da ga podelite na 3 glavna obroka i jednu do dve užine.

Prvo pravilo: Užina nikako ne podrazumeva parče torte, ili omiljeni kolač. Bilo bi poželjno da za užinu pojedete šaku koštunjavog voća, ili šolju grčkog jogurta sa kašikom bobičastog voća. Ako već ne možete bez slatkiša, zadovoljite se štanglom crne čokolade 2-3 puta nedeljno.

Drugo pravilo: Zaboravite na sokove, ili ih shvatite kao svoju užinu. Mnogo bolja alternativa soku je cela voćka, koja će nas zasititi na duže vreme i predstavljati pravi međuobrok.

Treće pravilo: Glavni obroci moraju sadržati sve 3 grupe makronutrijenata. Uz to, važno je da polovinu ručka i večere čini povrće!

Četvrto pravilo: Hidrirajte se. Ponekad dovoljna količina tečnosti može dodatno odložiti osećaj gladi, što nam je tokom karantina preko potrebno, stoga zadajte sebi zadatak da popijete 8 čaša vode, svakog dana.

Peto i najvažnije pravilo: Okupirajte svoju pažnju! Ne dozvolite da jedete iz dosade, jer je ona u ovom trenutku vaš najveći neprijatelj! Potrudite se da jedete u tačno vreme i da pravilno rasporedite svoje obroke, a uz to se potrudite da budete aktivni i da okupirate svoju pažnju. Na taj način ćete uspeti da predupredite glad iz dosade, kao i emocionalnu glad.

Šuška se da ćemo konačno moći da vodimo svoj život, kao do pre mesec dana, a kako bismo se vratili starim rutinama i navikama i kako bismo kada se sve ovo završi ponovo stale u svoju odeću, zaista je važno da se držimo ovih 5 pravila i zadržimo svoju liniju. Iskušenjima zaista nije lako odoleti, ali ostanite dosledni sebi, jer ćete se svaki put kada odolite osećati kao pobednik!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp