Search
Close this search box.

Pitanje dana: Šta ako je spavaća soba ujedno i vaš radni prostor?

@theelginavelue

Mnogi kažu da ukoliko radite od kuće, u širokom luku zaobiđete spavaću sobu kao mesto za rad, a posbno krevet, koji em što vas tokom radnog vremena asocira na odmor, em što vas čini izuzetno umornim. Ipak, šta ako je vama jedino u spavaćoj sobi, moguće da radite, zbog cirkulacije ljudi, koji vam prolaze kroz kuću, ili ma kog drugog razloga?

U slučaju da je spavaća soba ujedno i vaša kancelarija, postoje neka pravila, koja će vam u mnogome poboljšati kvalitet rada, produktivnost i organizaciju.

@jennakutcherblog

#Razgraničite vreme za rad i vreme za san

Kada je dan radni, ustanite na vreme i uplovite u rutinu, kako biste budni i spremni započeli dan. Ukoliko se do poslednjeg trenutka razvlačite po krevetu, radni dan nećete započeti produktivno, uz to, dovešćeta sebe u situaciju da tokom radnog dana radite stvari poput pripreme doručka, što vam umanjuje fokus, produktivnost i organizaciju.

#Udobnost je na prvom mestu

Ukoliko nemate radni sto i prinuđeni ste da radite iz kreveta, obezbedite sebi tvrđi jastuk, kako biste se naslonili i sedeli u pravilnom položaju. Takođe, mali stočić za laptop bi vam bio od velike koristi.

#Napravite pauze

Kako svoju produktivnost ne biste ograničili, razgraničite vreme za rad i odmor. Dok radite, fokusirajte se na posao, a onda odvojite vreme za petnaestominutnu pauzu, prošetajte, istegnite se, užinajte ili skuvajte sebi kafu. Odmorite, a onda se ponovo vratite poslu punim kapacitetom.

@galmeetsglam

#Vreme za odmor

Ukoliko posle radnog dana, samo odložite laptop i legnete u krevet, vrlo ćete teško uspeti da se odmorite, jer vaš mozak neće registrovati da je vreme za odmor, s obzirom da niste napustili radni prostor i okruženje. Zato čim završite posao, napustite sobu na dva sata, izluftirajte i osvežite prostor, kako bi to, kada se vratite ponovo bila vaša spavaća soba, a ne kancelarija.

Rad od kuće ima brojne prednosti, ali i mane. Iako je izuzetno lepo raditi iz kreveta i u pidžami, to često zna da bude kontraproduktivno, zato uvedite sebi praksu da se za posao spremate, čak i onda kada je vaš krevet ujedno i vaše radno mesto.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp