Search
Close this search box.

Pozvaće vas na intervju za posao ako se obučete ovako

Izgled je bitan na poslu, a izgleda da je i dekolte, prema novom razočaravajućem istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Sorbona u Parizu. Istraživači su utvrdili da veći dekolte donosi  više prilika za posao ženama, posebno na području prodaje i računovodstva. Konkretno, žene koje pokažu malo više kože će imati 19 puta veće šanse da dobiju poziv za intervju za posao u odnosu na žene koje se ,,konzervativnije“ oblače.

Da bi testirali činjenicu da je „izgled bitan“ istraživači su slali prijave za 400 poslova na području prodaje i računovodstva koristeći slične radne biografije dveju žena (uključujući i njihove slike) u periodu od tri godine. Obe su bile jednako kvalifikovane za posao, ali je jedna žena obukla haljinu sa većim dekolteom dok je druga nosila skromiji dekolte. Za prodaju, kandidatkinja sa većim dekolteom je dobila 62 ponude za intervju više od one skromnije obučene, kao i  68 više za računovodstvo.

Rezultati su pokazali interesantan trend, budući da su haljine sa dubokim dekolteom značajno uticale na izbor poslodavaca, čak i za pozicije računovodstva. Bez obzira na posao, bilo da je prodavačica ili računovođa u kancelariji, kandidatkinja sa većim dekolteom je primila više pozitivnih odgovora. Ti rezultati su bili krajnje šokantni i negativni… pokazali su da treba da sprovesti više istraživanja.

Studija nije uspela da jasno ukaže na pol poslodavaca, ali bez obzira na to, rezultati su pokazali neumanjujuću tendenciju da se žene ocenjuju na osnovu  izgleda, a ne intelekta.  Ako ništa drugo, ovo je još jedan razlog zašto treba da imamo više žena na menadžerskim i izvršnim pozicijama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp