Search
Close this search box.

Praznični vrtlog emocija: Kako od depresije do harmonije i osmeha?

Do kraja stare i početka Nove godine, ostalo je još svega 2 dana, a većina nas oseća se haotično i veoma umorno. Pitamo se, imate li i vi, krajem decembra, onaj čudan osećaj da ste veoma iscrpljeni i da nemate predstavu gde da nađete snagu za “novi početak”?

Psiholozi i sociolozi, ovaj naš umor, nagomilani stres, i negativne misli, u trenutku, kada bi sve trebalo da nam izgleda bolje, nazivaju prazničnom depresijom. Međutim, nas više zanima kako ta tmurna raspoloženja pretvoriti u prazničnu harmoniju?

Čini se da je prvi korak u rešenju ovog problema, samoispitivanje. Iako ste tokom ovog meseca stalno okruženi dragim ljudima, sa kojima pravite velike i sjajne planove, za sve što vas očekuje tokom naredne godine, vreme je da zastanete. Uzmite jedan dan i provedite ga sami sa sobom. Zapitajte sebe čemu sav taj stres i negativnost, potražite izvor svega toga, duboko u sebi, bez prejakih reči i naglašene samokritičnosti. Sebi ste nejbolji prijatelj i potrebno je da razumete, odakle se najednom stvorilo ovo teskobno osećanje. A kada takav dan odvojite za sebe, shvatićete da se nište nije tek tako dogodilo i da se gomila stresa u vama taloži već neko vreme.

Sada, kada ste otkrili da uzrok ove predpraznične depresije leži u već odavno nagomilanom stresu, vreme je da nađete duboko u sebi, motivaciju da se sa svojim raspoloženjima izborite i stvari iz sumornih, pretvorite u viziju punu nade, jer čemu drugom služi “novi početak”?

Za početak, zaista je sasvim dovoljno da osluškujete sebe. Dakle, ako osetite potrebu da se izolujete, kako biste sredili svoje misli, uradite to za sebe. Vaši bližnji vam neće zameriti, a vama će vreme provedeno sa sobom mnogo značiti, naravno, ako ga pravilno iskoristite.

Preispitajte se, donesite odluke u vidu sitnih koraka, a neka prva od njih bude vezana upravo za nagomilani stres. Obećajte sebi da ćete pronaći način da se u buduće manje nervirate, oko ma čega. Zatim postavite pred sebe 3 važna cilja, koja želite da ostvarite u novoj godini. Nemojte preterivati, jer vas je možda upravo prošlogodišnja nerealnost, dovela u situaciju da se u izneverene ciljeve razočarate i zapadnete u tmurne misli, tokom praznika.

Dakle, nakon iskrenog razgovora sa sobom, drugi zadatak vam je da pred sebe postavite realna očekivanja i do njih dođete kroz male korake, motivisani i puni nade.

Već, kada ste ove stvari raščistili sa sobom, osećaćete se puni elana i motivacije, imaćete jasnu viziju u glavi, koja će u vama probuditi radost povodom promene i truda koji ćete u to uložiti, i shvatićete da više niste toliko premoreni i da su vas negativne misli polako napustile. Više vam neće smetati praznična euforija bliskih ljudi, već ćete imati želju da u njoj i sami učestvujete.

Harmonična osećanja tokom praznika su neka vrsta blagoslova. To je ono doba, nakon naporne godine, koje nam donese preko potrebno vreme sa porodicom, ispunjeno ljubavlju. Tople večeri sa prijateljima, uz čašicu vina i opuštajuće razgovore. Nove, velike i male poslovne planove. Veru u veliku ljubav, koju gradite sa svojim partnerom.

Praznici su oduvek ono vreme, kada jasno uvidimo, na čemu bi sve trebalo da budemo zahvalni i koliko smo zaista srećni, što živimo baš ovaj život.

Zahvalnost i spoznaja istinske sreće u nama samima jedini je lek za dušu! Zato je veoma bitno da se osamite, kada vidite da ste sumorni i nemate snage da u praznicima prepoznate svu pozitivnu energiju ljubavi i vere.

Pa ipak, iskra koja je u vama, ne gasi se. Ona strpljivo čeka da je pronađete i pozovete da zasija. Da praznike provedete na najbolji način sa ljudima koje volite.

I ne samo to. Već da u sebi pronađete snagu i veru i da shvatite da je baš svaki “novi početak”, veći od prethodnog i po mnogo čemu poseban, jer ko zna kakva vas sve čuda, još čekaju.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp