Prejedanje iz dosade – Problem kome već danas morate stati na kraj!

prejedanje iz dosade

Scenario vam je sigurno poznat – sedite sami, uglavnom ste odradili sve što ste planirali i užasno vam je dosadno, a onda već u sledećoj sekundi zatičete sebe sa hrpom slatkiša, ili kutijom pice. Prejedanje iz dosade je fenomen, koji je zasigurno poznat mnogima od nas, a ujedno predstavlja veliku poteškoću kada je gubitak kilograma u pitanju.

Hrana je najčešći odabir za utehu, kada ste pod stresom, ali i najjednostavniji vid razonode kada vam je dosadno. Ukoliko često posežete za hranom u ovakvim situacijama, vašem umu, ali i telu ona postaje prirodan odgovor na određena psihička stanja. Ipak, glavno pitanje je – Kako zaustaviti prejedanje iz dosade?

Prepoznajte okidače

Pre nego što posegnete za hranom, pokušajte da se prvo zapitate da li ste gladni, a ukoliko je vaš odgovor ne, pokušajte da ustanovite zbog čega želite da jedete. Ukoliko ne osećate glad, zapitajte se u kojim situacijama posežete za hranom i zašto vam ona baš tada pričinjava zadovoljstvo. Pokušajte da pronađete alternativu za hranu i već ste na pravom putu da uspete.

Kreirajte alternativu

Kada ste ustanovili koje vam situacije bude želju za hranom, osmislite šta bi mogla da bude alternativa prejedanju iz dosade. Osmislite mini trening kod kuće, prošetajte, ili pročitajte knjigu, izaberite bilo šta što vas ispunjava, raduje i smiruje, ali ne posežite za hranom.

@mujerde10

Reorganizujte frižider

Izuzetno jednostavan korak. Junk food zamenite zdravom hranom, a kada želite čašu kokakole, sebi sipajte limunadu. Umesto čipsa, grickajte lešnike i imajte zdrave, hranljive obroke. Na ovaj način, čak i ukoliko poželite da jedete iz dosade, zdrava alternativa obroka u mnogome menja vaše stanje organizma. Dok junk food budi želju za većom količinom hrane, zdrave namirnice učiniće da se vrlo brzo osetite sitim, a samim tim unećete neuporedivo manji broj kalorija u svoj organizam.

Povećajte unos vode

Pokušajte da svaki put kada osetite glad, prvo popijete čašu vode. Osim što će ova navika poboljšati hidrataciju vašeg organizma, s vremena na vreme uspeće da vam utoli nepostojeću glad.

Planirajte obroke

Ne samo da ćete ovako biti ispred svoje navike da svako malo posežete za hranom, već ćete svoju ishranu učiniti redovnijom i raznovrsnijom. Samim tim učinićete mnogo za svoj organizam, a i steći ćete naviku da ne jedete više od onoga što ste isplanirali.

Da bi se jedna navika iskorenila, neophodno je zameniti je durgom. Upravo zato, pokušajte da prejedanje iz dosade zamenite nizom ovih zdravih navika i uvidećete kako ćete uspeti mnogo bolje da provedete svoje slobodno vreme, a hrana će u trenucima kada je planirano da je jedete za vas postati više od hrane, jedan važan ritual i čisto zadovoljstvo.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp