Prestanite da se izvinjavate

Da li ste i vi imale situaciju gde vas neko, ne gledajući kuda ide, udari ramenom, a vi budete ti koji kažu izvini? Vreme je da tome dođe kraj. Preterano izvinjavanje postaje negativan trend modernog doba, a posebnog uticaja ima na žene.

Za nas, i za mnoge druge dame, izvinjavanje postaje zamena za izražavanje onoga što zaista osećamo. Postaje sredstvo udovoljavanja ljudima. I to vrlo otrovno sredstvo. Ne samo zato što nije iskreno, već zato što vas konstantno stavlja u podređeni položaj.

Imamo neke ideje kako da tome stanemo na put:

  1. Provedite dan prisećajući se svih svojih izvinjenja

Ovo je odlična zamisao zapravo. Sjajan način da uvidite koliko često izgovarate ovu reč i koliko puta je bilo iskreno izvinjenje, a kada je bila samo refleksna reakcija.

  1. Zapitajte se šta zaista želite da iskažete

Citiramo velikog filozofa, Bijonse, i kažemo: Sorry, I ain’t sorry. Brzinsko izvinjenje prekida vezu sa pravim osećanjima i potrebama. Zato što je za autentičnost potrebna hrabrost, a uvek je lakše da se izvinjenjem i ispraznim rečima izvučemo iz nekih situacija. Ovoga puta, kada neko naleti na vas, recite ups! Zvuči šašavo, znamo, ali bar ne preuzimate odgovornost za grešku te osobe.

Za veće probleme, kao što su poslovni ili možda romantični, probajte da izostavite ono izvini što te uznemiravam ili izvini što sam dosadna, ali… jer da li smo zaista baš to? Ili to radimo da bismo ih pridobili na svoju stranu? Jednostavno tražite ono što želite i budite svesni svoje moći u nekim situacijama. Iskažite ono što želite – autentično i hrabro.

  1. Znajte kada je potrebno da se zaista izvinite

Naravno da su iskrena izvinjenja često potrebna. Moćno je i ljudski znati kada da priznamo da nismo u pravu i u kojim segmentima moramo da se poboljšamo. Zato, što manje bacamo lažna izvinjenja, to će moćnija biti ona iskrena.

Ovo je sigurno zahtevan potez – otarasiti se ovakvog stava. Međutim, kada zamenimo izvinjenja iskrenim i celovitim osećanjima, otvara se čitav novi svet mogućnosti komunikacije. Probajte. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp