Search
Close this search box.

Pretvorite svoje nesigurnosti u samopouzdanje

Sve smo odrasle uz te prelepe žene na naslovnicama časopisa koje su bile naši idoli. Zadnji dinar  džeparca smo trošile kako bismo kupile nešto bar slično onome što one nose, ne bismo li dorasle toj percepciji o ,,savršenom“. Uvek smo mislile ovako: ,,Kada bih imala to što ona ima, sve bi bilo idealno!“

Međutim, vremenom smo nekako shvatile da nama ne fali apsolutno ništa i da nam ne treba popravljanje bilo kakve vrste. Svako od nas je jedinstven na svoj način i to bi trebalo da prigrli. To što povremeno ne vidite koliko ste zapravo celoviti, ne znači da je deo vas nestao. Tu je, samo je prekriven nesigurnostima koje je jako lako prevazići uz samo nekoliko koraka.

Podelite ih sa nekim

Kada pričamo o svojim nesigurnostima, to može učvrstiti našu vezu sa drugima, pa i sa samim sobom. Kada otkrijemo te ,,nesavršene“ delove sebe onima do kojih nam je stalo, osećamo se povezano sa njima više nego pre. Zašto? Zato što je ranjivost mesto gde se rađa ljubav i osećaj pripadanja. Kada dobijete zeleno svetlo od svojih bližnjih da možete podeliti sa njima to što vas muči, i oni će se povezati sa nama na mnogo dubljem nivou.

Cenite same sebe

Dovoljno je da na pet minuta zastanete i zahvalite se na svemu onome što vam je život pružio, jer ste upravo vi to sebi omogućili. Naša energija prati naš fokus, te počnite da primećujete šta to radite dobro svakoga dana. Kada vam ovo postane navika, napravite i igru od toga – koliko često cenite sebe, baš takve kakvi jeste?

Oslobodite se poređenja

Eksperimentišite sa otklanjanjem svega što vas navodi da poredite sebe sa drugima – bilo da se radi o društvenoj mreži ili nekom časopisu – budući da je poređenje često izvor nezadovoljstva.

Setite se dečije bezbrižnosti

Zar nije interesantno što većina male dece ne poseduje osećaj nesigurnosti? Setite se kako ste se vi osećale kada ste bile dete i posmatrajte kako deca reaguju na svet čineći se neometani sumnjom u sebe. Ukoliko ovo uradite to vam može pomoći da se vratite na dečije stanje samouverenosti.

Pokušajte da se setite koje aktivnosti su vam donosile radost i omogućavale vam da izrazite svoje ja kao kada ste bili dete. Onda, ako ste inspirisani time, razmotrite vraćanje neke od tih aktivnosti u svoju svakodnevicu. Takođe, dobar efekat možete postići ukoliko provodite vreme sa decom, bilo kroz čuvanje, volontiranjem u nekoj od ustanova za decu ili učestvovanjem u dečijim radionicama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp