Search
Close this search box.

Prijateljstva na prvi pogled su moguća!

Pitajte bilo koju grupu stranaca šta traže da njihov prijatelj poseduje i sve su šanse da ćete dobiti slične odgovore od svih: neko u čijem je društvu zabavno, ko deli naš smisao za humor i neko kome možemo verovati.

Često, međutim, prijateljstvo počinje mnogo pre nego što te stvari isplivaju na površinu. Ne trebaju nam istraživanja da zaključimo da veliki broj muškaraca i žena veruje u ljubav na prvi pogled. Upravo oni, bar mi mislimo tako, su iskusili onaj trenutak kada upoznate nekoga novog i osetite nešto u stomaku i instiktivno razumete da će se formirati neka vrsta povezanosti.

Nazovite to varnicom, hemijom, prijateljstvom – šta god da je, može se dogoditi u roku od samo nekoliko sekundi, što je i dovoljno da formiramo prvi utisak o nekome. Kada upoznamo nekoga novog u našem mozgu aktiviraju se dva područja: amigdala, deo koji je zadužen za emocije i zadnja cingularna kora, koja je povezana sa autobiografskim pamćenjem. Dakle, nakon što dodelimo ,,vrednost“ nekoj osobi, donosimo odluku o tome kako da se orijentišemo ka njoj. Da li želimo da joj se približimo? Da li želimo da je uključimo u svoj život?

drugarice

Odgovor na ta pitanja leži u našim preferencijama. Koji su to kvaliteti koje želimo da ima naš prijatelj? Želimo da sa njim možemo da uživamo, da imamo emotivnu podršku, vernost i poverenje – bez osuda.

Kada su prijateljstva u pitanju, postoji nešto što su naučnici nazvali ,,prijateljska hemija“, a to podrazumeva momentalnu povezanost između prijatelja koja čini da čitav taj odnos deluje prirodno. Ovaj fenomen nije uvek uzajaman, ali se često javlja kod određene grupe ljudi. To su oni koji su prijatni, otvoreni i savesni.

Kao što i sami znate, prvi utisak je teško otresti, pa jednom kada osetimo tu ,,hemiju“, ne napušta nas lako. Štaviše, motiviše nas da taj odnos razvijamo.

Zaključak bi bio da ljudi formiraju veze na bazi svojih očekivanja, a svi očekujemo lepu budućnost sa nekim, bio to prijatelj ili potencijalni partner. Kada imamo osećaj da nešto naprosto ne funkcioniše iz prve, takve odnose izbegavamo. Možda je ovo hladan i klinički način da tumačimo nešto što je toplo i ušuškao kao prijateljstvo, ali istina je: Naša emotivna energija nije beskonačna i svi ćemo radije uložiti trud u nekoga ko će nam dati nešto za uzvrat.

A ukolko budemo imali sreće, to će biti uzajamno. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp