Search
Close this search box.

Pripremite se za skijanje poput profesionalaca

Da biste u potpunosti uživali u zimskim sportovima potrebno je i da se dobro informišete i pripremite za njih. Veoma je važno da pripremite opremu, ali i svoje telo pre početka sezone zimskih sportova. Ovi sportovi najčešće predstavljaju odmor i rekreaciju i tako bi i trebalo da bude, ali budite oprezni jer hladno vreme, planina i veliki fizički napor mogu biti opasni ukoliko mi nismo spremni.  

Priprema tela za skijanje 

Na skijanje nikada nemojte ići bez kondicije i potpuno nespremni. Skijanje je sport u kome rade svi mišići tela i zbog toga je potrebna priprema. Prvi dan ćete verovatno biti puni energije, ali krize i upale se najšešće pojave oko trećeg dana i zbog toga budite oprezni. Ono što je još veoma važno, a mnogi to zanemaruju, jeste istezanje i zagrevanje svaki dan pre izlaska na stazu. Ovo je naročito važno ukoliko ste u zrelijim godinama. Nekoliko čučnjeva, skokova i istezanje će biti sasvim dovoljno. Nažalost, najčešće povrede kod skijaša dešavaju se onda kada noge počnu da popuštaju od umora, a samo nekoliko sekundi gubitka kontrole može vas dovesti u nezgodan položaj i do eventualne povrede.  

Osluškujte svoje telo i nemojte se forsirati preko vaših granica. Kada ostetite umor zbog nedostatka kondicije ili hladnoće napravite pauzu, a topao čaj će vam pomoći a onda se vratite na stazu. Ono što je još veoma važno da biste izbegli povrede i sve loše što ovaj divan sport nosi sa sobom je da skijate samo na označenim stazama. Nepripremljene staze trebalo bi izbegavati zbog svih nelagodnosti koje nam se tamo mogu dogoditi, a ta vrsta neprijatnog uzbuđenja nam na odmoru definitivno nije potrebna. Kada smo pripremili naše telo, potrebno je još nekoliko caka pred izlazak na stazu. 

Kako se obući za skijanje? 

Ovo je verovatno pitanje koje muči najveći broj početnika. Hladno je, što znači da nam treba toplo odelo, ali imaćemo i fizički napor, zagrejaćemo se i tu dolazi do nedoumice. Da bi uživanje u skijanju bilo potpuno veoma je važno da se dobro obučete. Najvažniji savet je slojevito oblačenje! Ukoliko nosite samo majicu i debelu jaknu verovatno će vam zbog jakne biti vruće, a samo u majici hladno. Planina je nepredvidiva, na jednoj stazi sija sunce, na drugoj duva vetar, a kroz samo nekoliko minuta počinje i da pada sneg. Vi morate biti spremni na sve ove situacije.  

Najbolje je nositi više tankih slojeva, a ono što nas greje jeste vazduh između ovih slojeva. Sa više tankih slojeva ćemo zadržavati toplotu našeg tela, a teže propuštati hladan vazduh. Plus zbog laganije garderobe ćemo lakše i komotnije pomerati telo što je veoma važno za pravilno skijanje.  

Pamuk izbegavajte, on upija znoj, postaje mokar i težak. Aktivni veš, posebno namenjen za skijanje, koji je od veštačkih materijala je najblja opcija.  

Noge ne morate previše da grejete – helanke u vidu aktivnog veša i dokolenice za skijanje će biti sasvim dovoljne. Noge će vam se same zagrejati posle nekoliko minuta na stazi. 

Naravno, skijaške rukavice, šal i kapa su obavezni. Možete koristiti kapu i šal iz jednog dela, što će dodatno zadržavati toplotu. Ukoliko je sunčano i bez padavina možete nositi i traku za uši. 

Sada kada smo se zgrejali i obukli potrebna nam je još samo oprema za skijanje i možemo na stazu!

Oprema za skijanje 

Ono što je najvažnije pri odabiru skija je da budu u nivou vašeg lica odnosno između brade i nosa, a idealno bi bilo do visine usta. Duže skije su stabilnije, ali i teže za upravljanje. Početnicima se preporučuju kraće skije, a kasnije možete odabrati i nešto duže ukoliko je to potrebno. Osim visine važna je i fleksibilnost, ako ste početnik za vas su one mekše skije jer su one sporije. 

Vezovi su druga važna stavka, a oni su zapravo sigurnosni mehanizam koji vezuje čizmu i skiju. Važno je da budu dobro podešeni da bi u trenutku pada vez sam otpustio skiju i time sprečio vašu povredu. Danas se mogu naći i vezni sistemi koji su u kompletu sa skijama, a oni su možda i najbolji izbor. 

Pancerice su potpuno individualna stvar, ovde ne postoje neki posebni kriterijumi osim da čizma mora biti vama udobna. Ako ste početnik odaberite mekše jer pružaju dobar oslonac i više odgovaraju sporijoj vožnji. Ne plašite se, tehnologija je toliko napredovala da pancerice više nisu tako neudobne kao nekada. 

Štapove birajte prema svojoj visini, kada ste na skijama. Laktove i ruke držite pod uglom od 90 stepeni i tada štapovi moraju da vam dodiruju pod i to je idealna visina za vas. 

I poslednje, ali ne manje važno, jesu naočare za skijanje. Obavezne su jer vas štite od sunca, vetra, snega, ultra ljubičastih zraka. Ono što bi takođe bilo preporučljivo je i nošenje kacige, a na sve većem broju skijališta je ovo i obavezno, tako da je naša preporuka da svakako nosite i kacigu na stazu. 

Spremni smo za skijanje, ukoliko ste početnici u ovom sportu želimo vam mnogo uspeha u učenju, a ukoliko ste već iskusni skijaši želimo vam mnogo snega i što više osvojenih vrhova. Vidimo se na stazi.

Nemojte zaboraviti ni na negu lica i tela, a najbolje savete pročitajte ovde:

Kako da negujete svoju kožu tokom zime

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp