Search
Close this search box.

Priručnik za zdravu komunikaciju: Stilovi rasprave i kako izaći na kraj sa svakim od njih?

Način komunikacije jedna je od stvari, koju smo poput vaspitanja sticali odrastajući i posmatrajući svet oko sebe. Upravo zbog okruženja i načina na koji smo odgajani, svako od nas ima različit stil komunikacije.

Upravo različiti stilovi komunikacije mogu dovesti do sukoba dvoje ljudi, baš kao i različita očekivanja. Međutim, ako do rasprave dođe, neka onda to bude efektno, neka problem bude rešen, a vi ponovo bliski i nasmejani.

Nakon rasprave, kada se strasti slegnu, neophodno je dušu zalečiti dugim i iskrenim razgovorom, u kome ćete jedno drugom objasniti zbog čega ste rekli, ili niste rekli neke stvari, razmotrićete opcije, koje su najbolje za vas i izabrati kompromis.

Ako ste već svesni grešaka koje pravite, sigurno ćete svoj stil komunikacije prepoznati u jednom od sledećih neefikasnih kkomunikativnih stilova, koji vode do rasprave i raspaljuju dramu, i od kojih bi trebalo da se držite podalje, ako želite vezu u kojoj se svaki sukob rešava mirno i bez teških reči.

Over-Talker

Over-Talker je osoba koja se ne zaustavlja, kada jednom počne da govori, u besu i revoltu izgoboriće bujicu reči koje su se taložile godinama, a dok ne izgovori sve, nema mogućnosti za primirje, sa druge strane, posle svega izgovorenog, često primirje nije čak ni opcija.

Pokušajte da napravite izbor reči, da se zaustavite pre nego što povredite voljenu osobu i naučite i da čujete, jer pred onim što slušate, vaša bujica možda konačno dobije branu i strasti se napokon smire.

Kontemplator

Reč je o staloženoj osobi, koja uglavnom ćuti i sluša, a koja sa druge strane uvek kaže pravu stvar kada odluči da priča.

Dok osluškujete, pokušajte da procenite pravi način da doprete do partnera, ponekad su prave reči sve što je potrebno da biste opet bili zagrljeni i smireni.

Manipulator

Manipulator zna tačno koji argument da upotrebi, kako bi iz vas izvukao željenu informaciju. Komunikacija sa njima ne dopušta greške. Sačuvajte bistar um, kako ne biste bili isprovocirani i kako biste uvek bili na visini zadatka.

Žrtva

Ako vaš partner tokom svake svađe plače i postaje vaša žrtva, morate znati da na vreme odete i ostavite ga da razmotri vaš odnos i svoje argumente. Nema potrebe da budete u odnosu u kome se neko oseća nemoćno i žrtvovano, dajte voljenoj osobi vremena da promisli, ili jednostavno promeni stil komunikacije.

Komunikacija je jedan od najvažnijih stubova emotivnog odnosa, a ujedno i teren na kome morate da naučite maestralno da odigrate, ukoliko želite da sačuvate odnos. Utvrdite kom stilu rasprave pripada vaš partner i naučite da se nosite sa tim na najbolji mogući način, jer ako ga u raspravi pobedite više od jednom, shvatiće da nije u pravu i da promena u vašoj vezi mora da otpočne od pojedinca, a da se nastavi kroz odnos vas kao para.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp