Search
Close this search box.

Provesti ceo dan u kući može biti jako loše. Evo zašto!

Znamo koliko je ponekad teško da nateramo sebe da izađemo iz udobnosti svoga doma, naročito zimi kada ranije padne mrak i kada sa posla dođemo potpuno istrošeni. Međutim, da li je zaista nezdravo da budemo između četiri zida ceo dan?

Prema profesorima medicine sa Univerziteta u Njujorku, ostajanje kod kuće može imati negativnog uticaja na zdravlje, ali samo ako postane dugoročna navika.

Najveći problem u slučaju ulaska u režim ,,hibernacije“ znači da oduzimate sebi mogućnost izlaganja prirodnom svetlu. Dnevna svetlost, bilo da je oblačno ili ne (jer svi već dobro znamo da sunce utiče na nas i kroz oblake), poboljšava naše raspoloženje i pomaže telu da proizvodi vitamin D, koji reguliše imuni sistem i smanjuje upale u telu.

Svi ti ,,lenji dani“ koje provedete unutra znače (sasvim logično) da ćete manje vremena biti u prirodi. Priuštiti sebi dozu zelenila, pak, može vam pomoći da se oslobodite simptoma depresije, da dobijete više energije i da generalno poboljšate svoju dobrobit. Studija sa Univerziteta u Glazgovu je čak došla do zaključka da ljudi koji vežbaju napolju, pre nego u teretani, imaju manji rizik od lošeg mentalnog zdravlja.

Zaključak? Jedan dan proveden unutra verovatno neće previše uticati na vaše zdravlje – ali nije baš sjajno da konstantno ostajete zatvoreni od jutra do mraka. Nekim danima nam se može činiti nemoguće da se pokrenemo bilo gde i provedemo vreme napolju, ali imajte na umu da ukoliko izdvojite čitavih 20 minuta dnevno za ,,ekoterapiju“, možete učiniti dobro i svom duhu i svom telu!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp