Search
Close this search box.

Aleksandra Bezmarević – Moje putovanje na daleki Istok

Rođena sam  31. decembra i nikad se nisam dobro provela za doček. Bez šale. Nikad! I onda za Novu godinu odemo na neverovatno putovanje i nadoknadim četvrt veka loših dočeka! Vredelo je! 🙂

Putovanje u Singapur za mene počinje onog trenutka kad ti u avionu Singapur Airlines-a daju vrele peškiriće koji mirišu na limun, da se osvežiš. Kraj putovanja je onog trenutka kada Singapur zaboraviš, a čini mi se da se to neće nikada dogoditi.

Na samom početku uživali smo u bezobrazno opremljenom avionu, a po samom sletanju oduševljava najbolji aerodrom na svetu, po kom se, uzduž i popreko, prostire dezenirani tepih. Već na samom aerodromu štikliraš kao ,,istinito’’ ono što o Singapuru svi znaju, a to je da je ogroman budžet, od preko miliardu dolara, uložen u ozelenjavanje ovog grada – čak i na aerodromu možete videti bezbroj orhideja, drveće i zelene zidove pune različitih biljaka.

12636978_770973623008243_989181957_o

Kako zakoračiš na Singapursko tlo – osećaš se nekako sigurno jer znaš da je ovo zemlja rigoroznih zakona (zemlja sa najvećim brojem smrtnih kazni po glavi stanovnika), na šta te već podsećaju na početku, po primanju imigracionog kartona na kojem crvenim slovima piše da se posedovanje i konzumacija droge kažnjava smrću. Stroge kazne odnose se na više aspekata, te izuzetna čistoća ovog grada ne iznenađuje, ali nesumnjivo prija.

Vožnja taksijem (levom stranom) bila je veoma brza ali i uzbudljiva. Model Toyote za koji kod nas nikad niste čuli, vozio nas je do hotela i davao priliku da vidimo kako je svaka biljka na svom mestu i kako jedna do druge čine savršenu kompoziciju.

Čim smo ušli u hotel, na televizoru se, kao karusel, vrtelo bezbroj informacija za turiste i ogroman broj znamenitosti koje bi trebalo posetiti. Odmah sam shvatila da za pet dana neće biti moguće obići ni deo – što me je obradovalo, jer sam znala da ćemo se jednom vratiti po preostalo. 🙂

12633123_770975046341434_662598284_oNoću ovaj grad izgleda čarobno. Kako je bilo vreme novogodišnjih praznika, moram priznati da podseća na neku moderno ukrašenu jelku sa bezbroj lampiona i interesantnih ukrasa. Vožnja rekom i mnoštvo interesantnih restorana uz obalu garantuju romantične večeri!

Neverovatnu sreću za turiste predstavlja činjenica da je u Singapuru engleski jezik jedan od zvaničnih, tako da je snalaženje nikad lakše – svi sve razumeju i sve je obeleženo.12633286_770973296341609_1094308138_o

Posetili smo ostrvo Sentosa, do kog smo došli vožnjom Cable Car-om,  jedinom žičarom na svetu koja prolazi iznad šume, autoputa, kroz poslovnu zgradu i iznad mora. Interesantno iskustvo koje ne bi uznemirilo ni one koji se plaše visine jer sve deluje savršeno organizovano, čvrsto i sigurno, tako da je odsustvo panike zagarantovano.

Samo ostrvo nudi veliki broj komercijalnog sadržaja – od muzeja voštanih figura, Universal studia, 4D projekcija kratkih filmova, muzeja insekata i leptira, zipline-a do plaže koja obiluje sadržajima i još mnogo toga.

12630910_770975426341396_968069307_o

Noći u Singapuru su posebne. Grad je stvoren za Instagram zaluđenike, jer je prepun interesantnih detalja kojima se kamera raduje. Oni koji vole modernu arhitekturu uživaće u fantastičnim neboderima, a oni koji više vole ušuškanu atmosferu pronaći će i takva šarena mesta.

Singapur i njegova besprekorna uređenost ostavljaju bez daha (nekad ne samo metaforički, već i zaista jer je jako veliki procenat vlage). Ponekad će vam se činiti kao da se nalazite u nivou neke igrice jer je nezamislivo čisto, uredno, organizovano i brzo (na brže pokretne stepenice nisam stala u životu).

U ovom gradu čini se nekako da se nalazite u budućnosti jer oni neizmerno brinu o ekologiji, ima manje automobila nego što biste mogli očekivati (jer su im takse za upravljanje vozilom ooogromne, a metro besprekorno tačan  (pa i ne čudi) i ceo grad podseća na veliku botaničku baštu zbog ogromne količine savršeno raspoređenog zelenila. Orhideje, koje su kod nas jedna od najskupljih vrsta saksijskog cveća, tamo rastu na ulici i prodaju se i rezane, kao buketi.12632843_770973549674917_1519894250_o

U Singapuru treba obavezno posetiti Gardens by the Bay, ogromnu botaničku baštu zbog koje sam shvatila, ma koliko volela da pričam, da se neke stvari ipak ne mogu opisati rečima. Ako bi trebalo da ipak pokušam, to bi bile tri reči – impozantno, božanstveno, savršeno.

Takođe – zoološki vrt morate obići, zato što su životinje smeštene u raju prašume. Ma koliko se trudili, nećete videti barijeru između životinja i posetilaca – nema stakla, rešetaka ili kaveza. Majmuni će vam šetati iznad glave, sami će kidati banane sa drveta i jesti, iznad vas će slepi miševi širiti ogromna krila, a veverice će skakutati po drveću kao da ne primećuju da ste tu.

Da budem iskrena, Singapur baš i nije mesto za šoping, izrazito je skup, a pored mnogobrojnog sadržaja samog grada ko još misli na šoping (ima mnogo zanimljivijih mesta na kojima se može potrošiti novac).

Ukoliko se pametno spakujete, iznenadni shopping vam neće biti potreban, a ukoliko preskočite da se informišete – garantujem vam da ćete kupiti neki džemperić. Pitate se šta će vam džemper na 30 stepeni?

12633008_770975113008094_1460977354_oU Singapuru u zatvorenim prostorijama standard je 18 stepeni, tako da sem što će svaki put po ulasku ili izlasku iz zatvorene prostorije uslediti šok, garantujem vam da nećete moći da uživate u hrani u restoranu ukoliko se smrzavate sve vreme.

Jednu noć iskoristite za vožnju impozantnom panoramom iz koje ćete tokom 30 minuta vožnje videti ceo grad sa neverovatne visine i tada će vam se svi vaši problem učiniti malim.

Mi pet dana nismo stali, samo smo hodali u potrazi za što lepšim iskustvima. Bili smo beskrajno umorni, ali kao da vam sva ta lepota da dodatnu energiju da nastavite… Onda smo produžili na Tajland – da se odmorimo, a o tome… o tome neki drugi put. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp