Search
Close this search box.

Rat i mir – idealna serija za jesenje večeri

Jesenje večeri same su po sebi poziv na ušuškanost, šolju toplog čaja, miris cimeta i omiljenu TV seriju. A pošto je poznata po melanholiji i seti koja dolazi za svežinom i bakarnim nijansama, preporučujem vam i seriju koja će u vama probuditi slična osećanja. BBC-jeva adaptacija ruskog klasika Rat i mir, najbolje je ostvarenje ovog tipa koje sam odgledala u poslednjih godinu dana.

Serija se sastoji iz 6 epizoda u trajanju od 60 do 80 minuta. Prva epizoda emitovana je 3. januara 2016. Ovo je televizijski obrađena istorija ljudskih sudbina u rukama vremena i čovečanstva, koja će za vas početi kao i svaki drugi serijal, gomilom pozitivnih i negativnih stavova prema ovim ili onim junacima, ali će vaše emocije kulminirati u potpuno saosećanje i razumevanje čak i onih likova koje ste smatrali besramnim!

Radnja počinje 1805. godine i prati rat između Napoleona i Rusije, u kome će mnogi rusi izgubiti svoje živote, a glavni junaci ovoga dela nosiće ožiljke koji će ih definisati pred našim očima.

image-1

Ne znam da li će vas više očarati savršena priča, jer je Rat i mir na samom vrhu svetskog romana, ili muzika koja je u potpunom skladu sa radnjom. Sa druge strane, glumci su dali sve od sebe da nam prikažu Tolstojeve junake sa pocetka XIX veka, a najuspeliji među njima su Džejms Norton u ulozi grofa Andreja Bolkonskog, Pol Dano kao Pjer Bezuhov i prelepa Lili Džejms u ulozi živahne Nataše Rostove.

Svakako, najveće dostignuće je besprekorna primena teksta, za sve one koji su propustili da se posvete ovom obimnom delu kada smo ga radili u školi. 🙂

image-3

Što se mene tiče, ispunite svoje jesenje večeri u toplom zagrljaju uz ovu seriju. Emocije koje će u vama probuditi biće istovremeno i lepe i teške upravo zbog prisustva Tolstojevih filozofskih razmišljanja o preplitanju čoveka i istorije. Ovo je zapravo život na istorijskoj sceni, prepun intriga aristokratskog društva, ostvarene i neostvarene ljubavi, prijateljstva isprepletana sa ponosom. Vrline i mane smenjuju se pred vašim očima, i vi shvatate da je svaki čovek i jedno i drugo, razumete i saosećate, i divite se veličini uma koji je sve to stvorio za vas.

I zato, poslušajte naš savet, odvojite vreme da uživate uz ovo ostvarenje, i obavezno nam javite da li je BBC opravdao vaša očekivanja!

Teodora Vuković
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp