Search
Close this search box.

#reading list: Šta čitamo u martu i aprilu?

reading lista

Proleće je pravo vreme da se vratimo umetnosti pisane reči, ako smo joj na neko vreme i okrenuli leđa. Ovoga puta spremili smo vam našu reading listu za mart i april, u nadi da ćemo vas inspirisati da bar neki od ovih naslova uvrstite u svoju čitalačku listu ovog proleća.

#Knjiga za Maju – Marko Tomaš

Uz ovaj roman ponovo ćete se zaljubiti u Mostar, a ako to već niste zaljubićete se po prvi put. Osim o gradu, Tomaš slikovito piše o porodici, detinjstvu, ali pre svega o NJOJ, koja u njegov život unosi boje. Ovo je priča o istinama i zabludama o ljubavi, o onim malim stvarima sa kojima se makar jednom suočio svako od nas.

#Odrasla deca emotivno nezrelih roditelja – Lindzi Gibson

Ukoliko želite da prodrete u sebe, svoje praznine, ali i odnose koje ste izgradili, pre svega sa roditeljima, a potom i sa ostalim ljudima u vašoj okolini, ova knjiga je poziv na suočenje! Ne tako laka za čitanje, ali odličan vodič za razumevanje, ne samo naših roditelja, već i nas samih, koji smo se tokom odrastanja osećali kao deca barem jednog emocionalno nezrelog roditelja. Ujedno, ova knjiga, koja proističe iz pera kliničkog psihologa pomoći će nam da razumemo i sebe ukoliko smo već obuli cipele naših roditelja, ili se na takav korak spremamo.

#Tajni dnevnik A. S. Puškina

“Dnevnik” opisuje poslednju, fatalističku godinu Puškinovog života. Da li je reč o mistifikaciji ili stvarnim odlomcima Puškinovog dnevnika, koji opisuje period od 1836. do 1837. godine, nije jasno, ali neosporna je činjenica da su samo 45 minuta nakon smrti velikog pisca agenti tajne policije upali u njegov kabinet, pokupili sve spise i dali ih njegovom prijatelju Žukovskom da ih se otarasi.

Koju to tajnu, po govorkanju vrsnih poznavalaca Puškinovog rada, njegovi potomci vekovima žele da sakriju, te originalni dnevnik, koji je ipak preživeo veliku čistku piščevih rukopisa, kriju od javnosti, možda će vam u mnogome pojasniti ova neverovatna priča.

This image has an empty alt attribute; its file name is Clipboard01-2.jpg

#Kadkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu – Srđan Dragojević

Kada je reč o ovoj zbirki pesama napisanoj poslednje mirnodopske decenije SFRJ-a, 80-ih godina, prvo što nas je nesumnjivo privuklo, je ovaj pomalo ciničan naslov. Iako ne jugonostalgična, zbirka je vremeplov u duh tog vremena i mladalački bunt, sa lajtmotivom koji nas opominje da je uprkos svemu, umetnost jedino što je zaista važno.

#Povratak kući – Kejt Morton

Ukoliko volite dobru misteriju prepletenu između dva vremenska toka, onda će vas spisateljska veština Kejt Morton da stvori nepogrešivo dobar triler ostaviti bez daha. Ovo je priča o jednom davnom zločinu iz 1959. u čijem će rasvetljavanju važnu ulogu imati novinarka Džes, koja će uz istinu o velikoj tragediji koja je zadesila porodicu Tarner, otkriti još jendu, za nju, daleko važniju istinu.

This image has an empty alt attribute; its file name is povratak_kuci-kejt_morton_v.jpg

#Ponekad se probudim u Beogradu – Vladimir Skočajić

Ako volite pitku poeziju pred vama je zbirka od nekih pedesetak istinski dobrih pesama koje se najpre čitaju brzo i žedno, a potom, kada se prva žeđ zadovolji, gustiraju do duboko u noć.

#Kad su žene bile ptice – Teri Tempest Vilijams

Kako je mart mesec posvećen ženama, odabrali smo jednu toplu žensku priču, koja u sebe uključuje biografske momente iz života autorke, Teri Tempest Vilijams, koja se čitajući dnevnike svoje majek, nakon njene smrti, duboko zapita ne samo nad svojom sudbinom, već i sudbinom svih žena i koliko je za njih značajno to što imaju glas.

#Strankinja – Klaudija Durastanti

Uzbudljivi roman koji prati odrastanje i sazrevanje, devojčice, koja ima problem u komunikaciji sa gluvim roditeljima, sa kojima nikako ne nalazi zajednički jezik. Ovo je intiman, duhovit i dirljiv prikaz nekonvencionalne porodice koji istražuje emocionalne prostore koje stvaramo svojim rečima i vezu između jezika i poimanja nas samih.

#Odakle sam bila, više nisam – Dejan Tiago – Stanković

Roman nagrađen Nagradom Evropske unije za književnost ima jednog, glavnog junaka, koji poziva na putovanje. Ovo je roman o Lisabonu i posebnoj atmosferi koju stvaraju njegovi stanovnici, bilo da su rođeni tu ili pridošli. Reč je o romanu koji mami osmeh na lice, zove na pakovanje kofera i čini da leto u duši večno traje.

This image has an empty alt attribute; its file name is odakle_sam_bila_vise_nisam-dejan_tiago-stankovic_v.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp