Search
Close this search box.

Rok trajanja kozmetike

Kozmetika kojoj je istekao rok trajanja ne čini vam ništa pozitivno i trebalo bi da je bacite. Međutim, mnoge žene i devojke imaju zalihe kozmetike kojoj je rok prošao, jer im je žao da je bace. Kozmetika koju čuvate za svaki slučaj može vam samo uništiti kožu lica, prouzrokovati  infekciju ili izazvati alergiju.

Ono što mnoge žene ne znaju je da kozmetika kojoj je istekao rok trajanja, iako izgleda isto kada je nanesete na lice, ne daje isti efekt kao kada je nova. Rumenilo može na licu delovati tamnije, puder se nakon nekoliko sati može ljuštiti s lica, a senka će pasti kao da je nismo ni naneli.

Važno je obratiti pažnju na datume isteka i zato što se u kozmetici mogu razviti bakterije i toksini koje kada nanesete na lice ulaze u krvotok i štete vam. Rezultat toga će biti alergijske reakcije, iritacije, akne i druge komplikacije koje mogu prouzrokovati probleme na licu koje ćete rešavati još godinama nakon što konačno bacite svu kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja.

Nisu infekcije moguće samo na licu. Može se desiti i da dobijete infekcije oka, poput konjunktivitisa i drugih. Maskare i olovke za oči morate s posebnom pažnjom proveravati i voditi računa da su uvek nove i sveže, jer njih nanosite najbliže oku.

makeup

Sada kada znate šta vam se može dogoditi ako koristite kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja, obratite pažnju na to koju ste šminku kada kupili i vodite računa da je bacite čim rok istekne. Zato vam predstavljamo okvirne rokove.

Maskara traje tri meseca. To je okvirni rok i naravno da se ništa neće dogoditi dan nakon njegovog isteka, ali učestalim korišćenjem maskare kojoj je istekao rok trajanja povećavate šanse za infekciju. Isto toliko traje i olovka za oči. Iako je zaštićena bilo plastičnim ili drvenim omotačem, smesa unutra ima svoj rok trajanja i treba ga se pridržavati. Redovno režite olovke, jer na njoj uvek ostane deo sluzi od oka, gde se mogu razvijati bakterije koje zatim unosite u oko.

Ruževe možete koristiti do dve godine, a ruževe i sjajeve za usne koje nosite sa sobom i izlažete ih raznim uslovima poput toplote i hladnoće ili su uvek u neseseru nikad ne upotrebljavajte duže od osamnaest meseci. Tečni puder možete koristiti od šest do dvanaest meseci, dok pudere u kamenu, senke i druge suve preparate možete koristiti do dve godine.

Ako ne znate kada ste kupile svoju šminku, s vremena na vreme je pomirišite i proverite da li je promenila miris kao i teksturu.

IMG_7640-683x1024-1

Jelena Perkunić, profesionalni šminker, rođena je 1987. godine, a profesionalnu karijeru započinje 2008. Mlada, ambiciozna i željna novih saznanja, interesovanje za modu, film i šminku pokazuje još u osnovnoj školi. Obrazovanje stiče kod najpriznatijih šminkera u Srbiji, praksu radom na stvaranju TV programa u producentskoj kući ProVision, dok svoje znanje, umeće i profesionalizam dokazuje radom na televiziji Pink. Vlasnica je makeup studija u centru Beograda, na Vračaru, osobenog po pozitivnoj vibraciji koju prenosi kako na polaznike kursa šminkanja koji organizuje, tako i na afirmisane javne ličnosti iz sveta mode i muzike.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp