Sa kakvim momcima bi trebalo da budete u vezi pre udaje?

Ima li pravog odgovora na ovo pitanje? Verovatno ne i verovatno će mnoge od vas sada biti razočarane. Nema univerzalne formule za sreću u ljubavi, ali ono što znam je da bi mi, možda manje mudre, trebalo da imamo različita iskustva da bismo na kraju znale šta stvarno želimo i da onog pravog umemo da prepoznamo. Znate za onu izreku: „Pre nego što krenete da tražite sreću – proverite, možda ste već srećne“? Isto tako je i sa muškarcima: moramo da znamo šta hoćemo i da baš to potražimo. Prvo u svom partneru, ako ga imamo, pa tek onda dalje…

Uvek mi je bilo zanimljivo i romantično kada se, kao na filmu, neki par zaljubi još u osnovnoj školi, poljubi u srednjoj i onda ostare zajedno. Sviđa mi se to što dečije simpatije prerastu u večnu ljubav, pa par zajedno odrasta i napreduje. Ipak, mnoge od nas nemamo takvu priču. Za mene lično je to sreća, jer, kao što znate, volim promene i retko šta sam „pogađala iz prve“. Svaki momak došao je u moj život baš kada je trebalo i u pravom trenutku je iz njega otišao. Iz svake veze izašla sam bar malo mudrija i iskusnija. 🙂 Ipak, model „Jedna ljubav za ceo život“ mi se čini simpatično.

par

Bila sam na ručku sa mojom preinspirativnom drugaricom, Aleksandrom (još malo) Bezmarević, koju ste upoznali u ovom postu i pričale smo o nekim tinejdžerskim ljubavima i avanturama koje su te ljubavi nosile. Znate onaj period kada vam je u životu potrebna samo zabava… mnogo zabave… i drame. O da, mnogo drame. Dopisivanje od jutra do sutra, umesto poziva cimanje, šetnje koje traju satima i svađe koje se pamte. Kuliranje u gradu, onda raspravljanje ispred kluba, demonstrativno lupanje slušalicom (ili vratima), a onda 650 poziva i duplo više poruka. Da ne zaboravimo čitanje tuđih poruka i proveravanja propuštenih poziva (ovoga me je baš baš blam)! I za kraj drame prevara kao posebna i često neizbežna doza adrenalina.

love

Sve je to, valjda, imalo neke svoje čari i svrhu u periodu odrastanja i sazrevanja,  onda, kako vreme prolazi, potreban nam je neko sa kim imamo mir. Mir u glavi i u srcu. Ne mislim na dosadnu vezu bez zajedničkih zanimljivih akcija, već odnos zasnovan na poštovanju, poverenju i sigurnosti. Neko ko, možda nije (a možda i jeste) stoprocentno po našim merilima kada je o fizičkom izgledu reč, ali ko se savršeno uklapa u sadašnjost i sa kim možemo nesmetano da kreiramo budućnost. Međutim, pre svega, budite u ljubavi sami sa sobom.

Ne sudite na osnovu nečijih bivših veza, jer bivši partneri su deo prošlosti i sa razlogom je na te veze stavljena tačka. Volim da kažem da se važi samo onaj sa kim želimo da provedemo ceo život. Sve pre toga se baca u vodu ili, da budem malo manje isključiva, ostaju u folderu prošlosti. Case closed. Ako baš želite neke smernice sa strane, predlažem da osmotrite roditelje potencijalnog partnera. Oni mnogo više govore o njemu nego neka prolazna veza.

blabla

Ako ste još uvek same, uživajte u svakom danu, jer već znate koliko je fantastično biti single i razmislite dobro o tome kakvog muškarca želite pored sebe. Neka on bude savršen, 100% savršen po vašim merilima i nikada ne pristajte na prosek.

Ne stidite se prošlosti iako je nekad teško ne stideti se. Sve mi imamo neke događaje i ljude za koje žalimo što su se desili, ali Bože moj. Bilo pa prošlo. Sve je to život, a od blama nema nikakve koristi. 🙂

zena

I ono najvažnije: poradite na osobinama koje vas čine nesavršenom i za koje mislite da vas koče u odnosima i vezama. Tako ćete jedino biti sigurne u sebe i imaćete vezu o kojoj ste sanjale. Možda je nekada bilo smešno, ali sada je zaista nedopustivo da proveravate svog partnera i da kopate po njegovom telefonu i lap topu. Negujte svoj odnos i gajite ga, jer je ljubavna veza živa stvar, a ne konačna kategorija. Ne opterećujte se godinama i ne srljajte u brak jer vam prolaze godine. Za sve postoji pravo vreme, tako da nema brige što još uvek niste zaljubljene. Pravim stvarima je nekada potrebno vreme.

I da, veza može i MORA biti savršena. Ne podležite uticajima i ne spuštajte kriterijume. Sve što sada stavite pod tepih, vratiće se kao bumerang kada to najmanje očekujete.

15.8.2016.

Ružica Petronijević (@ruxpetronijevic)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp