Search
Close this search box.

Samo jedna novogodišnja odluka dovoljna je da promeni sve!

S obzirom da dolazimo do kraja još jedne kalendarske godine, vreme je za svođenje računa. Kada se osvrnete na onih 355 dana, koji su već iza vas, šta je prvo što pomislite?

Da li ste spremni da uvidite da je ove godine bilo podjednako lepih, kako i onih manje lepih stvari, ili ste onaj tip osobe, koji svake godine jedva čeka da se stara godina završi i otpočne nova, a zapravo ništa ne promeni?

Zapravo se radi samo o tome koliko dobro poznajete sebe, koliko ste realistični pri analiziranju svojih postupaka i generalno okolnosti koje su dovele do mnogih dešavanja tokom godine. Upravo se kroz ovo svođenje godišnjih računa vidi koliko smo sposobni i hrabri da prihvatimo sebe, a samo iz samospoznaje može proizići napredak!

Kada budemo u stanju da iskreno sebi priznamo kako smo proveli vreme prethodne godine, moći ćemo da uočimo sopstvene pogrešne poteze i dobre odluke. I zapravo, samo se o tome radi, da pred sobom budemo iskreni, jer jedino tako stičemo realnu sliku o tome gde smo i koje promene moramo preduzeto da bismo dalje krenuli u željenom smeru.

Šta je to samoprihvatanje?

Samoprihvatanje je sticanje realne slike o sebi, sticanje samopouzdanja i umetnost voljenja sebe, baš onakvih kakvi ste – zapravo, to je najbolji mogući način da proživite život!

Samoprihvatanje se ogleda u učenju iz sopstvenih grešaka i umeću spoznaje sopstvenih vrednosti. Niko od nas nije osoba koja je sve uradila pogrešno, a samokritika je dobar način da se izborite za mesto na koje želite stići, ali ni to nećete postići konstantnom kritikom i osudom sebe.

Osoba koja je sebe prihvatila ima realnu sliku o svom načinu života, ciljevima pa i o postupcima uz pomoć kojih želi da stigne do svojih ciljeva. U tom slučaju uvek znate šta treba da promenite kao biste u svemu bili uspešniji i bolji i što je najbolje od svega. spremni ste da radite na tome!

Ali, ako još uvek niste uspeli u tome da spoznate i prihvatite sebe, vreme je da postepeno počnete da radite na tome, a prvi korak da u tom cilju uspete je da prestanete da osuđujete sebe.

Prihvatanje sebe veoma je izazovno! Ponekad nam je teško da prihvatimo sopstvene greške i da prestanemo da ih osuđujemo, a ko bi mogao bolje da nas razume i podrži od nas samih?

Vidite, potrebni smo sebi, kako bismo imali dovoljno jaku motivaciju da stignemo do svog cilja i ostvarimo svoje snove!

Prvo sebi morate priznati da nema čoveka na svetu koji ne pravi greške, pa zašto je onda neoprostivo kad vi pogrešite?

Greške su najbolja motivacija da se pokrenete, jer iz njih najbolje učite, kako da prevaziđete problem na najbolji mogući način i da uspete u svemu što ste naumili.

Uz to, važna lekcija na putu samoprihvatanja je da se ne obazirete na druge ljude, jer ne možete nikad u potpunosti znati šta se krije iza nečijeg osmeha. Vaš zadatak je da otkrijete šta je uzrok vašeg osmeha i da radite na tome da se smejete što češće, ne poredeći se sa drugima.

Dakle, ako želite da naredna godina bude uspešnija nego ikada, sagledajte aktuelnu godinu sada, poslednji put. Izvucite sve pouke koje možete i primenite ih u rekonstrukciji svojih ciljeva za predstojeću godinu, bez suvišnih vraćanja u prošlost, jer sreća je uvek u budućnosti.

Budite realni i pred sebe uvek postavite ciljeve koje uz manje ili više truda možete ostvariti i ne preterujte. Ne možete promeniti baš sve kod sebe, jer to onda znači da niste prihvatili osobu kakva ste.

Volite i razumite sebe svakoga dana tokom naredne godine. Hodajte za svojim osmehom i slušajte svoje srce. Napravite jasnu viziju svega što želite da postignete, ne osuđujte, nego verujte u sebe i sledeće godine u ovo vreme, vaše svođenje računa, biće daleko pozitivnije!

Jer ljubav prema sebi jedini je put ka sreći i ljubavi prema drugima!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp