Search
Close this search box.

Samopouzdanje se može vremenom steći – evo kako!

Kad god se nađete u društvenoj situaciji, zamislite da nosite ogrtač koji vam omogućava da budete nevidljivi ili koji pokriva određeni deo vašeg tela.

Naravno, bilo bi čudno ukoliko biste išli unaokolo sa ludom maskom za Noć veštica, ušli u kafić, prilazili ljudima i pitali ih kako su. To neće proći baš glatko.

Međutim, šta ako biste, mentalno, mogli da primenite istu ovu taktiku?

Ukoliko idete na konferenciju, možete staviti svoj ,,nevidljivi ogrtač“ koji će vam pomoći da se osetite samouvereno i reći ćete sebi: ,,Ko ću ja biti danas? Šta će moje ponašanje odražavati?“ Ako želite da budete otvoreni i prijateljski nastrojeni, ne treba da menjate sebe iznutra – samo svoje ponašanje.

Vremenom će se i vaš stav promeniti tako da bude u skladu sa vašim ponašanjem.

Neka građenje samopouzdanja bude vaša igra!

Probajte da učinite čitav taj proces zabavnijim, umesto što razmišljate o tome koju frazu da izgovorite, kakav osmeh da uputite i kojim tonom da razgovarate.

Mnogo je bolje da od toga napravite zabavnu igru koja će vam kasnije preći u naviku. Isprobajte ove dve:

,,60 sekundi samopouzdanja“

Ova igra je veoma jednostavna. U roku od 60 sekundi od dolaska na događaj, u kafić ili bilo gde drugo, priđite nekome i predstavite se. Jedino pravilo je da to morate učiniti u roku od 60 sekundi, pre nego što vas obuzme nervoza.

Vrlo je jednostavno i direktno, ali vežbanje ovoga može vam pomoći da izgradite samopouzdanje tokom vremena, jer ćete stalno prilaziti drugim ljudima i osetićete se prijatnije oko njih.

kafic

,,Dan komplimenata“

Pravila su slična kao u prethodnoj igri. Sve što je potrebno da uradite je da priđete nekome i uputite mu kompliment. Možete reći nešto poput ,,Sviđa  mi se tvoj džemper“ ili ako ste u kafiću ,,Napravio/la si mi sjajnu kafu! Ovo je jedna od najukusnijih šolja kafe koju sam ikada popila!

Kakav god da je kompliment, samo se fokusirajte na to da ga nekome date. Primetite kako se odjednom osećate mnogo ugodnije oko ljudi, a i generalno samouverenije.

Naterajte sebe da ovo radite tri puta u roku od 24 časa.

Veoma je zabavno gledati kako ljudi reaguju na ovo, jer mnogi od nas kroz život prolaze bez komplimenata – budite izuzetak i ulepšajte im dan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp