Search
Close this search box.

Seme koštice kajsije leči opaku bolest!

Kajsije su voće koje većina nas voli i konzumira. Možemo ih najčešće pronaći u svežem i sušenom obliku, a i jedne i druge imaju svoje prednosti. Sveže kajsije obiluju vlaknima, sadrže vitamine A, B2, B3 i C, kao i korisne prirodne šećere, kalcijum i gvožđe. Smatra se da kajsije jačaju odbrambeni mehanizam našeg organizma, te da jačaju zube i kosti. Osušene kajsije su bogate kalijum – karbonatom, koji je lekovit za osobe koje pate od aritmije. Osim magnezijuma, kajsije obiluju i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ova dva minerala je dobra i za normalizaciju krvnog pritiska.  

Proizvodi od kajsije

Osim sušenih kajsija, koje smo već pomenuli, postoje i mnogi drugi produkti ovog zdravog voća. Sveže kajsije se koriste u kulinarstvu za pravljenje slatkiša i dekoraciju. Od kajsija se još prave i sosevi i razni umaci i marinade. Domaćice ovo voće najčešće koriste za pravljenje džemova, marmelada, slatka i sokova. Mi danas želimo da vam posebno govorimo ne o samoj kajsiji nego o njenoj koštici.  

Koštice kajsije kao lek 

Vitamin B17 je veoma redak u ishrani ljudi, a veoma je potreban za zdravo funkcionisanje našeg organizma. Vitamin B17 koji još nazivaju i laetril ili amigdalin reguliše metaboličke procese i uspostavlja hemijsku ravnotežu u organizmu.

Ovu supstancu je krajem prošlog veka otkrio američki naučnik Ernest Krebs, pod pretpostavkom da može pomoći pri izlečenju najtežih oboljenja, kao što je karcinom. Upravo ovaj vitamin se u velikim količinama nalazi u koštici kajsije.  

Kako koristiti koštice kajsije? 

Koštice kajsije je potrebno sušiti na suncu 2 – 3 dana, a zatim ih istucati i izvaditi unutrašnjost. U koštici se nalazi mesnato jezgo koje izgledom podseća na badem, a isto toliko je i zdravo i ukusno. Postoje slatke i gorke koštice kajsije, slađe su naravno ukusnije, ali gorke sadrže veću količinu vitamina B17.

Zdravim osobama se preporučuje konzumiranje 5 – 7 koštica na dan. Ukoliko preterate sa količinom može se javiti glavobolja i vrtoglavica i zbog toga morate biti pažljivi. Takođe vodite računa da koštice nikada ne konzumirate na prazan stomak. Najbolje ih je konzumirati neposredno pre ili posle obroka. Preporuka je i da se mešaju sa mlevenim semenkama lana jer on pomaže da organizam bolje apsorbuje vitamin B17.  

Ulje koštica kajsije 

Ovo je još jedan vrlo zdrav i nesvakidašnji proivod kajsije, tačnije proizvod njene koštice. Hladnim ceđenjem se dobija ulje koje se koristi za negu kože i kose. Ovo ulje sadrži obilje vitamina i esencijalnih masnih kiselina i ima jako antiseptičko i antibakterijsko dejstvo. Koristi se za lečenje infekcija na koži, alergijskih reakcija i upala na koži. Ukoliko ga koristite za kosu, ojačaće vlas kose i ubrzati njen rast.  

Pripadnici plemena Hunza, spremaju i suše kajsije, i to predstavlja deo njihove tradicije. Meso kajsije i semenke se suše i sve se jede (osim tvrde kore semenke). Ovo je jedini narod na svetu koji nikada nije imao ni jedan zabeležen slučaj raka. Ukoliko nam priroda već nudi svoje zdrave plodove, mi bi trebalo da ih iskoristimo na najbolji mogući način.

Da li ste znali da peršun može imati mnogo benefita za vaš organizam? Kliknite ovde i saznajte detalje!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp