Search
Close this search box.

SENTIS – Najnapredniji test za skrining BRCA 1 i BRCA 2 mutacija

Godišnje u Srbiji skoro 4000 žena dobije dijagnozu raka dojke, a skoro 1000 sazna da im je dijagnostifikovan rak jajnika. Ova statistika je PORAŽAVAJUĆA!

Na žalost, najveći broj žena javlja se na kontrolu isuviše kasno da bi tretman bio dovoljno efektivan i učinio stopu preživljavanja visokom. Previše žena izgubi bitku sa ovim opakim bolestima, kod kojih stopa preživljavanja nakon pet godina, kada se već može i pričati o izlečenju, može da bude i 98%.

Nacionalna strategija još uvek ne predviđa mogućnost skrininga žena koji bi bio pokriven iz državnih fondova. Institut za Onkologiju i Radiologiju Srbije opremljen je najmodernijom tehnologijom za genetski skrining i dijagnostikovanje, ali se upotreba ovih testova ograničava limitiranim finansijskim sredstvima.

Sa druge strane, testovi koji su trenutno dostupni široj populaciji su nekompletni u svojim analitičkim performansama i nose sa sobom preveliki trošak za pacijentkinju.

Koristeći najnapredniju genetsku tehnologiju, vrhunski bioinformatički sistem i veliko kliničko iskustvo SENTIS donosi na tržišta Srbije i Crne Gore vrhunski alat za prevenciju i genetsku dijagnostiku mutacija BRCA 1 i BRCA 2 gena – mutacija koje predstavljaju glavni genetski osnov za formiranje raka dojke i jajnika.

SENTIS je svoju vrhunsku pouzdanost i preciznost potvrdio kroz kliničku validaciju u saradnji sa svetskim liderom Astra Zeneca.

Šta je to BRCA 1 / BRCA 2 mutacija?

BRCA 1 i BRCA 2 su tumor – supresorski geni koji su odgovorni za mehanizme popravke DNK u ćelijama. Ako je jedna od kopija gena BRCA neispravna zbog prisutnosti mutacije, tada postoji mogućnost da sva oštećenja nastala na DNK neće biti popravljena.

Na taj način mutacije gena BRCA 1 i/ili BRCA 2 bivaju povezane sa povećanim rizikom od razvoja naslednih oblika karcinoma. Kod osoba koje imaju mutacije u genima BRCA 1 i/ili BRCA 2 u ćelijama, značajno je povećan rizik od razvoja karcinoma dojke i/ili karcinoma jajnika primarno, a moguće su formacije i drugih vrsta kancera.

Šta je SENTIS?

SENTIS je informativan i visokopouzdan genetski test koji se bazira na najnaprednijoj tehnologiji sekvencioniranja nove generacije. Za analizu je potreban samo uzorak pljuvačke! Analizom DNK iz pljuvačke, SENTIS sa velikom tačnošću otkriva da li su u genima prisutne mutacije koje povećavaju rizik od razvoja naslednih oblika karcinoma dojke i karcinoma jajnika.

Geni koje analizira SENTIS odabrani su na osnovu naučnih istraživanja koja su potvrdila da mutacije u tim genima povećavaju rizik od razvoja karcinoma dojke i karcinoma jajnika.

SENTIS Basic

Test SENTIS Basic služi za otkrivanje prisustva mutacija u genima BRCA 1 i BRCA 2 koje su povezane sa povećanim rizikom od razvoja naslednih oblika karcinoma dojke i karcinoma jajnika.

SENTIS Standard

Test SENTIS Standard služi za otkrivanje prisustva mutacija u genima BRCA 1 i BRCA 2, kao i dodatnih 19 gena povezanih sa povećanim rizikom od razvoja naslednih oblika karcinoma dojke i karcinoma jajnika.

TWISTMED je izuzetno ponosan što je deo procesa lansiranja SENTIS testa na globalnom nivou. To znači da pacijenti iz Srbije i Crne Gore dobijaju najviši nivo usluge kroz najnapredniju tehnologiju, bez momenta odlaganja i zaostatka – omogućavajući time najviši nivo prevencije i otkrivanja raka dojke i jajnika.

Kao i do sada, tim stručnjaka i svi saradnici kompanije TWISTMED su tu da osiguraju potpunu lagodnost u proceduri prikupljanja uzoraka, a isto tako i profesionalne podrške nakon dobijanja rezultata.

Sve informacije o SENTIS testu možete potražiti  OVDE!

Ukoliko želite da popričate sa stručnim licima i informišete se o svim detaljima SENTIS testa, njihov stručni tim možete dobiti na broj: 011/7345 600

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp