Search
Close this search box.

Sve što niste znali o seriji Simpsonovi!

Petočlana žuta porodica kao samostalna serija prvi put se na malim ekranima pojavila 19. decembra 1989. godine. Tada je premijerno prikazana epizoda „Simpsons Roasting on an Open Fire“. Od tog momenta postaju jedna od najgledanijih animiranih serija svih vremena, ali i najdugotranija.  

Simpsonovi su se zapravo pojavili prvi put u nizu kratkih animiranih filmova u sklopu emisije Tracey Ullman’s Show, a prva epizoda pod nazivom Good night“ emitovana je 19. aprila. 1987. godine. Verovali ili ne, Simpsonovi zabavljaju svoje verne gledaoce već punih 30 godina.  

Reakcije ljudi na pojavu ovih neobičnih stvorenja bile su različite. Tome svedoči činjenica da je u Americi za vreme najveće ekspanzije ove serije u školama bilo zabranjeno nošenje majici sa natpisom I am Bart Simpson. Who the hell are you?“

Autor animirane serije je Met Grejning u produkciji kuće Foks netvork, a u periodu od 1991. do 1993. godine, komičar i voditelj Konak O Brajan bio je scenarista i producent serije,  u četiri epizode.  

Dok ih neki i danas obožavaju, postoje oni koji nikada neće shvatiti šta se krije iza ove priče. Kroz svakodnevne životne situacije koje proživljavaju, oni na satiričan način prikazuju mnoge tipove ličnosti, ali i važne događaje. Serija je zamišljena kao priča o jednoj prosečnoj američkoj radničkoj porodici iz provincije. Ova serija imala je za cilj da prikaže različite aspekte života jednog Amerikanca koji pripada srednjem staležu, kao i američku kulturu, društvo u celini, ali i fenomenom televizije. 

Da li ste se ikada pitali zašto su stanovnici Springfilda baš žute boje? – Kada gledaoci menjaju kanale i bljesak žute boja osijava iz TV-aoni će znati na kom se kanalu nalaze Simpsonovi“glasio je odgovor tvorca ove čuvene serije na pitanje zašto su glavni junaci njegove hit serije žuti.  

Springfild je ustvari izmišljeni američki grad. Država u kojoj se grad nalazi nikad nije imenovana. Met je svojevremeno govorio da Springfil ima mnogo toga zajedničkog sa gradom u kojem je on odrastao, a u pitanju je grad Portlando. 

Verujemo da ste se uvek pitali i zašto je najmlađi član, najpoznatije žute porodice, beba Megi u uvodnoj špici procenjen na vrednost od 847,63 dolara!? U Americi, 1989. godine tačno toliko novca je bilo potrebno za jednomesečne potrepštine koje zahteva jedna beba. 

Verzija serije koju su gledaoci u Srbiji imali prilike da gledaju dosledna je u originalu, što nije slučaj sa svim ostalim zemljama. Naime, u arapskoj verziji serije sve scene koje su se dešavale u Moovoj kafani su izbačene. Glavni junak, Homer, umesto piva ispija sokove. Dok je viršle zamenio goveđim kobasicama, kako svedoče istraživanja, razlog je uklapanje u islamske religiozne običaje.  

Sasvim je sigurno da ima onih koji su verno pratili ovu seriju i znaju svaku epizodu napamet. Znate li onda koliko Lisa u kojoj sezoni ima godina? Neće vam biti lako da odredite, jer je Lisa svoj 8. rođendan proslavila u dve potpuno različite epizode. Da li je u pitanju greška scenariste ili i za to postoji razlog, ostaće misterija. 

Po mišljenju mnogih kritičara kvalitet serije je tokom poslednjih nekoliko godina snimanja znatno opao, iako se to ne može zaključiti po reakcijama publike i parametrima gledanosti. Postoji i veliki broj TV kritičara koji smatraju da su Simpsonovi serija sa ozbiljnom političkom poleđinom, koja je potpuno nesvesno predvidela mnoge događaje i oni ne dovode u pitanje kvalitet serije.  

Jedan od najneverovatnijih događaja koji su navodno predvideli Simpsonovi jeste teroristički napad koji se dogodio 9.11.2001. godine. Naime, u jednoj epizodi poznate serije prikazanoj još 1997. godine Lisa svom bratu Bartu pokazuje časopis na čijoj naslovnoj strani je istaknuta cena od 9$. U pozadini se vide i dve uspravne crte koje izgledaju kao dve jedinice, a zapravo predstavljaju dva solitera – kule Bliznakinje u Njujorku. Teoretičari su na tom časopisu videli brojku 911, što najavljuje datum 9.11. kada se dogodio napad na Bliznakinje. 

Poslednje decenije 20. veka predsednik Amerike bio je Džordž Buš. Njegova supruga, Barbara, govorila je da su Simpsonovi najgluplja serija koju je gledala, dok je Džordž komične junake ove serije krivio za društvene probleme i nedaće koje pogađaju američke porodice. Zastupao je stav da će sve manje biti porodica koje su slične Simpsonovima, a sve više onih nalik Valtons.  

Znate li koliko vremenski traje svaka epizoda? Ne znate? Nije ni čudo, jer svaka ima različito vremensko trajanje. A znate li da dužina uvodne scene na poznatom braon kauču zavisi od trajanja same epizode, što znači da se smanjuje i produžava po potrebi.

Pisali smo i o seriji Big Bang Theory, a više o njoj pročitajte u postu ispod!

Zanimljivosti o seriji Big Bang Theory koje niste znali

Maja Vlajić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp