Search
Close this search box.

#beauty talk: Da li veći spf nužno pruža bolju zaštitu?

SPF

Početak toplih dana uvek nas navede da u svoju beauty rutinu uvedemo i SPF iako smo njegovog značaja svesni tokom cele godine. Iako nas vreme provedeno na suncu neverovatno raduje, svesni smo koliko rizika za kožu ono može imati, ukoliko se ne zaštitimo na pravi način.

Kada je reč o štetnom UV zračenju, pre svega je potrebno napraviti razliku između UVB zraka, koji čine svega 5% UV zračenja, a koji su zaduženi za preplanuli izgled kože, ali i crvenilo i opekotine, jer je reč o zračenju koje je intenzivno u dnevnim satima, tokom toplih dana.

Pročitajte: Zlatno beauty pravilo – Kako pravilno naneti SPF na lice?

UVA zraci glavni su krivci za prerano starenje, fotostarenje kože, pojavu pigmentacija, bora, ali i maligniteta na koži, sa kojima se nažalost susreće sve veći broj stanovništva. UVA zraci su većih talasnih dužina te prodiru duboko u dermis i mogu izazvati dubinske promene u koži.

UVA zraci jednakog su intenziteta tokom cele godine, te je korišćenje SPF-a važno tokom cele godine i to je lekcija koju često treba ponavljati.

Ono što je manje poznato, a što su dermatolozi u poslednje vreme istakli u prvi plan je da je pri odabiru SPF-a mnogo važniji spektar zaštite od brojke tipa SPF 20, 30 ili 50.

Naime, kada je reč o SPF-u to je krema za zaštitu od sunca namenjena zaštiti od UVB zračenja, dok kvalitetna krema za sunce mora štititi i od UVA zraka.

Kada ste sigurni da vaša krema štiti od UVA I UVB zraka, važno je da je uvrstite u deo svakodnevne beauty rutine i posebno tokom leta koristite kao bazu za make up, kako bi svome licu pružili adekvatnu zaštitu i pružili prevenciju od fotostarenja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp