Search
Close this search box.

Srcobolja je stvarna – ovo su njeni simptomi

Fizički bol kada žalimo je istinit i opipljiv. Opasna veza između tuge i rizika od nepredviđenih i ne tako dobrih reakcija srca je stvarna.

Prema studiji iz 2012, rizik od infarkta je ekstremno visok za one koji istinski pate, naročito oni koji su izgubili voljenu osobu. To kako se ophodimo prema svom telu u tom periodu može biti moćno oružje za zalečenje, ali najpre moramo priznati važnost našeg fizičkog zdravlja.

Naša tela su ,,posude“ koje drže u sebi energiju naših najsnažnijih emocija.

zena

Uobičajeno je da ljudi povezju depresiju i tugu sa gubitkom voljene osobe, ali nerazumno je da prihvatimo emotivni uticaj tuge, a da ne prihvatimo da je i telo uključeno u čitav taj proces.

Bolan rastanak, raskid ili gubitak voljene osobe može dovesti do problema sa kilažom i mnogih drugih komplikacija. Nažalost, mi ne živimo u kulturi koja ima divne rituale ili tradicije vezane za tugu. Čini se da je najbolje što možemo to da se pojavimo sa hranom. Ironija u svemu tome je da kada patimo, šta god da je u pitanju, mi nemamo snage za hranu – ali naša kultura voli da hrani emocije sa kojima ne znamo šta da radimo.

Čuvanje tela – kao i emocija – mora biti prioritet kada prolazimo kroz teške trenutke. Um i telo su sačinjeni od energije, a telo je jedno od najboljih načina da balansirate svoju emotivnu energiju.

Budite svesni kako vaše telo reaguje na emotivni stres. Najjednostavniji način da to postignete je da se krećete. Kada pokrenemo svoje telo – čak i samo da bismo nekoliko puta udahnuli duboko – postajemo svesni toga gde i kako su naše emocije ,,zarobljene” u telu. Disanje je ono sa čime svako od nas može raditi i može biti moćno sredstvo da ustanovimo kako se naše telo oseća pod pritiskom snažnih emocija.

Nikako ne ispuštajte iz vida koliko je bitno da i svoje telo uključite u proces zalečenja – kroz šta god da prolazite!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp