Search
Close this search box.

Šta kriju vaši geni? Stigao je odgovor. Saznajte i vi!

Doktorku Draganu Bogdanović Stojanović, radiologa, stručnjaka za dijagnostiku patologije dojke i pacijentkinju Maju Brkić imali ste prilike da upoznate u tekstu koji smo nedavno objavili. Majine majka i baka po majci umrle su od raka dojke, a Maja je još kao dete bila svedok njihove patnje. Zato je Maja odlučila da uradi SENTIS test i sazna da li ima mutacije na BRCA 1 i BRCA 2 genima.

Ukoliko želite da se podsetite Majine priče, evo teksta!

Šta kriju geni? Da li bi trebalo i vi da se testirate?

KAKO IZGLEDA GENETSKO TESTIRANJE 

Za analizu SENTIS testom potreban je samo uzorak pljuvačke pacijenta. ”Nije ni neprijatno niti bolno”, s olakšanjem kaže Maja nakon davanja uzorka. Zapravo, sada je najgore čekanje rezultata, jer je za analizu gena potrebno tri nedelje. ”Kada mi je predložila da uradim test, prof. dr Dragana Bogdanović Stojanović prošla je sa mnom kroz pripremni razgovor, čime mi je umanjila strah”, kaže Maja, a doktorka dodaje:

”Čekanje rezultata je, naravno, neprijatno i uznemirujuće. Verujem da će, ako test bude negativan, za šta svim srcem navijam, Maja nastaviti da dolazi na redovne rutinske godišnje kontrole, jer je jedna mlada i osvešćena žena, a da će joj taj rezultat doneti mir. U slučaju da test bude pozitivan, videćemo kako ćemo kreirati dalji sistem pregleda. Najvažnije je razmišljati pozitivno. Bilo koji da je rezultat, on nam donosi važan zaključak koji nas pomera u pravcu rešenja. REZULTAT OVOG TESTA GOVORI NAM KAKO TREBA DA SE PONAŠAMO U BUDUĆNOSTI.”

Dve nedelje nakon našeg susreta i uzimanja uzorka, stigao je rezultat. Srećom – negativan! “Nisam mogla da zaustavim suze radosnice kada sam saznala da nisam nosilac mutacije”, kaže nam Maja. Tridesetosmogodišnjoj vaspitačici koja radi sa decom sa posebnim potrebama, SENTIS test doneo je mir i spokoj. “Preporučila bih ga svima koji, kao i ja, imaju pozitivnu porodičnu anamnezu”, kaže Maja.  

Svi smo čuli za slučaj Anđeline Džoli, koja se, nakon što su joj otkrivene mutacije na BRCA genima, podvrgla mastektomiji obe dojke. Da li je to jedino rešenje? “To je, zapravo, rešenje koje se preporučuje samo u specifičnim slučajevima, kada radiološkim pregledom nije moguće sa sigurnošću isključiti karcinom”, kaže dr Bogdanović Stojanović. U slučajevima kada radiološki pregled pokaže da u tkivu dojke nema kanceroznih promena, BRCA pozitivnim pacijentkinjama preporučuje se da se intenziviraju pregledi, kako bi se, ako eventualno dođe do promena, one uočile u samom začetku:  

  • u ranom dobu, već sa dvadeset godina, počinje se sa samopregledima  
  • sa 25 godina potrebno je obratiti se lekaru radi kliničkog i ultrazvučnog pregleda
  • sa 30 se uključuje i pregled magnetnom rezonancom
  • nakon toga naizmenično se rade ultrazvučni i pregledi magnetnom rezonancom
  • sa 35 godina radi se mamografija.  

Dakle, negativan rezultat SENTIS testa, kao što je kod Maje, donosi ogromno olakšanje, dok pozitivan rezultat vašem lekaru daje smernicu koje postupke prevencije da preduzme kako bi se, u slučaju razvoja naslednog tipa karcinoma dojke, zaustavio njegov razvoj u samom začetku.  

“Maja, naravno i dalje nastavlja sa redovnim godišnjim ultrazvučnim pregledima, a kada napuni 40 godina, očekuje je i digitalna mamografija”, ističe dr Bogdanović Stojanović značaj preventivnih pregleda u oba slučaja – ukoliko smo nosilac ili ne mutacije na BRCA genima. Naravno, pristup prevenciji razlikovaće se kod BRCA negativne Maje u odnosu na BRCA pozitivnu pacijentkinju, ali suština je u sledećem: redovni pregledi apsolutno su ključni za zdravlje svih nas!

Prevencija je veoma važna. Važno je i da budete obaveštene i upućene u novosti iz medicine, jer saznanje je moć.

Još tekstova o SENTIS testu možete proćitati OVDE!

Informišite se i na njihovoj zvaničnoj Facebook Instagram stranici, a ukoliko želite da popričate sa stručnim licima i saznate više detalja u vezi sa SENTIS testom, njihov stručni tim možete dobiti na broj: 011/7345 600

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp