Search
Close this search box.

Šta nam je sve palo sa neba?

Često čujem ljude kako kažu da su za sve u životu morali debelo da se pomuče i da marljivo rade kako bi nešto postigli. Moram da priznam da sam i sama sklona da pomislim da i ja spadam u tu grupu ljudi. Međutim, sada mislim da često nije tako.

Rođenjem smo dobili mnoge stvari za koje bukvalno nismo morali ni prstom da mrdnemo. Roditelje, familiju, krov nad glavom, sunce, zdravlje, ljubav, pažnju i još mnogo toga. Neki su dobili sve sa ovog spiska, neki nešto manje, ali svako od nas dobio je priliku da živi.

I kao da zaboravljamo koliko nas predivnih stvari okružuje. Sve što je lepo se podrazumeva, a sve što je loše okupira veliki deo naše pažnje. Zašto je to tako? Da li mi to ne želimo da budemo srećni?

Koliko puta ste uhvatili sebe da uprkos tome što imate sto razloga za sreću, vi i dalje patite za jednom stvari kojom niste zadovoljni? Verovatno ste se jutros probudili i prva pomisao bila je: „Jao, užasna je ova kiša“ ili ono čuveno: „Mrzim ponedeljak!“ Ne bih da zvučim patetično i da vam sada pišem o tome kako žive deca u Africi, ali nije loše da se osvrnemo na sve one dobre stvari koje nas okružuju.

Ma koliko šef bio loš prema vama, vaša majka voli vas kao Boga. Ma koliko kilograma viška imali, vaši zubi belji su od onih sa reklame. Ma koliko vas taj jedan frajer neće pa neće, imate prijatelje sa kojima ste ispratili mnoge za koje ste mislili da njihov odlazak nećete preživeti.

I nije poenta da se pravite da je sve u redu, da je to što nosite veličinu 44 baš super i da vam Viktorijin anđeo nije ni do kolena. Poenta je da se setite svih lepih stvari koje već imate sve dok vas potpuno ne obuzme osećaj zadovoljstva i sreće. Kada to postignete, recite sebi: „Hajde da vidim šta želim danas da menjam.“ Iz tog pozitivnog stanja mnogo je lakše delovati, nego iz stanja depresije i očaja. Promenite sve na sebi i oko sebe što vam ne odgovora, što vam smeta i odnosi energiju čak i ako to znači da će vam se život okrenuti naglavačke. Najbolja činjenica u životu je ta da dokle god dišemo možemo da menjamo apsolutno sve.

Isto tako – dokle god dišemo u obavezi smo da primećujemo sve dobre stvari koje nas okružuju. Mi to jednostavno moramo ako želimo da živimo životom vrednim življenja. Zato, ne podrazumevajte ništa, uživajte u svemu što je predivno i ne zaboravite da divnim ljudima oko sebe i danas kažete koliko ih volite. Neću da vas plašim da vam je možda danas poslednja prilika, ali možda je njima baš sada to potrebnije nego ikada. Sve i da nije, obradovaćete ih i ulepšati im dan.

Pre toga, recite prvo sebi koliki ste car i sa osmehom uživajte u još jednom ponedeljku!

13073126_10154144986049419_1991623978_o

Ružica Petronijević
25.4.2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp