Search
Close this search box.

Šta ne treba da radite kada imate loš dan

Svi mi imamo loše dane, loše nedelje, pa čak i loše mesece – ponekad se čini da nas okolnosti naprosto zarobe. Tada bude prilično teško da se izvučemo iz tog lošeg raspoloženja.

Mnogi saveti se fokusiraju na to šta bi trebalo da uradite kako bi vam bilo bolje. Svi znamo da pozitivno razmišljanje i saosećanje pomažu i te kako. Međutim, retko ko priča o tome šta ne bi trebalo da radimo.

Dakle, ako se osećate loše, a oni stari trikovi ne pomažu, počnite da mislite na to šta biste mogli da prestanete da radite:

  1. Osećate se loše, jer vam je loše

Konstantna sreća ne bi trebalo da bude naš cilj, s obzirom na to da je nedostižan. Treba da dozvolimo sebi da doživimo čitav dijapazon emocija! Umesto što mislite da vam je loše jer ste ljuti, tužni ili isfrustrirani, dozvolite sebi da prihvatite te emocije i dozvolite im da prostruje kroz vas. Na ovaj način ćete ih se brže osloboditi i napravićete prostora za mir.

  1. Fokusirate se na problem, a ne na rešenje

Možda se osećate bolje kada podelite sa nekim svoje nevolje, ali konstantno žaljenje na istu stvar ne samo da utiče na dobrobit vašeg prijatelja, već su posledice i po vas velike. Izbegavajte žaljenje. Bolje sagledajte korake koje možete preduzeti kako biste se sabrali.

  1. ,,Jedete“ svoja osećanja

Osetićete se dobro na trenutak, ali čim završite svoj utešni obrok, krivica nastupa. Sledeći put kada posegnete za celom kutijom sladoleda za utehu, podsetite sebe da će se kasnije vaše stanje dodatno pogoršati. Birajte zdraviju ishranu – napravite sebi smoothie ili grickajte badem.

  1. Izbegavate svež vazduh

Izlazak napolje će vam momentalno poboljšati raspoloženje. Umesto što hibernirate u sobi uz serije, izađite i uživajte u danu! Sunčeva svetlost je ionako prirodni antidepresiv.

  1. Zarobljeni ste u svojoj glavi

Kada nam nešto ne ide od ruke, težimo ka tome da se fokusiramo na sve loše što se događa. Ponavljamo negativne situacije i ishode u svojoj glavi. Nemojte se ,,daviti” u samosažaljevanju ili preanaliziranju prošlih drama, već počnite da živite. Bavite se aktivnostima koje vas usrećuju: bojite, kuvajte ili počnite da čitate neku dobru knjigu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp