Search
Close this search box.

Šta plivanje čini za naše telo!?

Dugo planirani odmori se bliži. Sezona kupanja, mora, bazena i plivanja polako, ali sigurno se otvara.  Verujem da je mnogo vas koji jedva čekate da pakujete kofere i da svaki dan precrtate po jednu dan na kalendaru.

Leto je idealno vreme kada osim odmora, za svoje telo i zdravlje možete uraditi mnogo. To ekomonično zadovoljstvo vam može pružiti – plivanje. U ovom tekstu pričamo o tome koliko je plivanje učinkovito za vaše zdravlje.

Mnogi kažu da je plivanje najzdraviji sport. Da li ste se zapitali zašto i kakve to moći voda ima na vaše telo? Koliko vam se puta desilo da se leti vraćate sa plaže ili bazena iscrpljeni, a srećni? E pa plivali ste, kretali ste se u vodi i za to ste bili nagrađeni…To je moć vode.

Sa stanovišta fizičkih benefita, plivanje je najzahtevniji sport jer aktivira sve vaše mišiće. Dok plivate – rukama veslate, trup okrećete, noge rade neprestano kako biste dobijali ubrzanje, zaposlena su i ledja i prsa. To znači, da se plivanjem oblikuju svi vaši mišići. Ruke, stuk, stomak, noge. Toplo preporučujem svima koji žele da drže dijetu, da  plivanje najbolje hrani vaše telo i dušu. Studije pokazuju da za pola sata plivanja sagorite oko 367 Kcal (zavisno od brzine i težine), ali da, ako za isto vreme hodate, trošite svega 99 Kcal, a ako pak vozite bicikl gubite 240 Kcal.

Plivanje vam poklanja i zdravstvene benefite. Ukoliko plivate pola sata dnevno, tri puta nedeljno, plivanje može stabilizovati vaš krvni pritisak i kontrolisati loš holesterol u vašem organizmu. Plivanje aktivira rad vašeg srca i pluća, što je bolje od bilo koje sprave za vežbanje. Ovaj vodeni sport je blagonaklon prema vašim zglobovima. U vodi vaše noge nemaju oslonac na čvrste podloge, pa je samim tim i mogućnost od povrda svedena na minimum. Da biste se oslobodili stresa i nervoze ne morate pojesti celu čokoladu, samo se bućnite u vodu – osetićete ogromnu razliku. Voda će vas opustiti, bićete joj zahvalni.

Plivanje vas održava održava vitkim, zdravim i svežim. Zato je plivanje sport koji vas najviše uzima, ali, možda još više, daje. Tokom plivanja, vaš organizam luči hormon sreće – serotonin. U svoje vodeno carstvo prima sve, ne pita za godine. Decu i tinejdžere najviše voli jer ih uči zdravim navikama i pruža im jedan pravilan rast i razvoj. Daje pravu kičmu, popravlja ravna stopala, izvlači u visine i daje lepu građu. Zaposlene odmara, opušta, oslobađa napetosti i puni ih pozitivnim vajbom. Starijoj populaciji je pogodan za pluća, pomaže pri lečenju kardiovaskularnih bolesti, a kažu i da je plivanje dobar “eliksir mladosti”.

Ja sam sa plivanjem u posebnoj ljubavi. Poklonila sam mu jedan deo svog života. Naučilo me je mnogim životnim lekcijama. Snagom svog uma i jačinom svojih mišića moraš da plivaš i nekoliko kilometara po treningu. Nema stajanja, nema pauze. Plivaš, misliš i fokusiraš se na cilj ispred sebe. Cilj je odraditi trening do kraja. Hlor mi je bio omiljeni parfem, noćni klubovi nisu mogli da se mere sa zvukom talasa koje sam stvarala dok sam iskakala iz vode, a bioskopska platna nisu bili ništa u zamenu za glavnog  junaka, u kakvog sam postajala, kada trener označi kraj.  Pružao mi je slobodu. Bazen me je grlio kada sam bila tužna. Vešto je krio moje suze. Bio je moj najbolji anti stres prijatelj, ali me je plivanje naučilo upornosti. Ono je moj životni učitelj, zato nemojte imati predrasude i strah prema vodi. Iskoritiste sve vodene površine za uživanje – reku, bazen, more, jezero. Voda je najbolji saputnik, samo joj se prepustite. Možda baš ovog leta spoznate svoj novi hobi, ali plivajte i zimi. Dugujete to sebi i svom zdravlju!

Tamara Osmajlić  @mamauakciji

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp