Search
Close this search box.

Šta slavimo 14. februara? Svetog Trifuna ili Dan zaljubljenih

Nakon euforije koja nas je obuzela povodom svih praznika tokom januara, došla je na red i ona, pomalo sporna euforija zaljubljenih, zajedno sa svim debatama oko toga da li i zašto treba slaviti “praznik ljubavi”. 14. februar svakako je dan koji veliki deo populacije proslavlja, ali šta zapravo slavimo tada?

Neki su odabrali da to bude dan poklona, razmenjivanja pažnje i emocija, sa druge strane, neki su odabrali, da toga dana treba pokloniti pažnju Svetom Trifunu, s obzirom da je 14. februar, kalendarski, praznik ovog svetitalja.

6 najvažnijih saveta za Dan Zaljubljenih koje morate da znate!

Kada je reč o 14. februaru, neretko ćete čuti neki komentar, kako smo samo mi narod, koji može da praznuje tuđeg svetitelja, zanemarujući svog, pa se tako mnogi opredeljuju da ovog dana slave Svetog Trifuna, zaštitnika grožđa i vina. Međutim, iako ovaj praznik mnogi praznuju kao revolt zbog preuzimanja tuđe tradicije, postoji niz običaja vezanih za svetkovanje Svetog Trifuna. Mnoge vinogradarske porodice, svog zaštitnika pozdravljaju odlaskom u vinograde, gde se nosi u crkvi okađen kolač, koji se prinosi svecu i uz molitvu se lomi u vinogradu, kako bi godina bila rodna. Običaj je da se toga dana vinograd zalije najboljim prošlogodišnjim vinom, kako bi Sveti Trifun blagoslovio plod i kako bi vinograd bio rodan.

Sveti Trifun živeo je u III veku po rođenju Hristovom. S obzirom da je odrastao u porodici vernika, Trifun je verovao u Hrista, a kada je usled progona hrišćana 250. godine nove ere, izveden pred sud u Nikeji, nije se odrekao svoje vere. Zbog vere je stradao 1. februara po starom ili 14. februara po novom klanedaru.

Ukoliko niste zaljubljeni, ili ste jedni od onih koji Dan ljubavi smatraju trivijalnošću, možete proslaviti dan vina i vinogradara uz čašu omiljenog vina.

Zablistajte na Dan zaljubljenih

Omiljeni dan mnogih parova poznat kao Dan Zaljubljenih, slavi se 14. februara. Proslava ovog dana u početku je bila namenjena nekolicini istoimenih ranohrišćanskih svetaca, pa se ovaj praznik zove i dan Svetog Valentina. Sveti Valentina je pogubljen jer je venčavao vojnike, što je tadašnji rimski car strogo zabranio,smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici. Prema verovanju, dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je slepoj tamničarevoj ćerki poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju. Bilo je potpisano „od tvog Valentina” . Dan Svetog Valentina prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan je u  XIV veku, a vremenom je prerastao u dan kada zaljubljeni parovi jedni drugima daruju sitne znake pažnje.

Kada su u pitanju zaljubljeni, oni su podeljenih stavova. Neki jedva čekaju da danas sa svojim partnerom provedu neko posebno, romantično vreme, dok su drugi stava da ljubav treba poklanjati svakodnevno i da je Dan zaljubljenih trivijalnost, da se dokažu kvazi emocije.

Idealan poklon za Dan zaljubljenih

Kako smo i same devojke, znamo da je taj deo populacije nešto više uzbuđen povodom Dana zaljubljenih pa vam donosimo nekoliko saveta, kako da sve prođe onako kako ste zamislile, posebno ako vam je ovo prvi zajednički dan ljubavi.

Pre svega dajte sebi dovoljno vremena da sve isplanirate unapred. Bićete pod manjom tenzijom, kada sve uradite na vreme.

Nakon što ste rešile pitanje restorana i izabrale poklon, na red dolaze bitni detaljčići koje nipošto nemojte izostaviti: romantična lista pesama, mirisne sveće, cveće, ulje za masažu, slatko dekorisane kutijice koji će uz poklon sadržati i slatkiše.

10 stadijuma Dana zaljubljenih, po godinama

Ukoliko planirate romantično veče u restranu, budite originalne i izaberite neko mesto koje nikada niste posetili, a ako odlučite da budete kod kuće za početak možete pogledati neki stari klasik, nakon toga možete mu prirediti romantičnu večeru i to u sred dnevne sobe na velikom stolnjaku uz dekoraciju sveća i divnog cveća. Večera kod kuće je ipak ličnija, samim tim omogućava vam da ispoljite vašu kreativnost i oduševite izabranika.

Blistajte! Obucite vašu omiljenu kombinaciju, oduševite vašeg partnera. Neka mu dah zastane u momentu kada vas bude video i neka se ponovo zaljubi u vas!

Budite ljubav iako ste sami!

Bez obzira za koju varijantu se odlučite, sigurne smo da nećete pogrešiti. S obzirom da znate šta vaš partner voli, nemate mnogo prostora za grešku. Možda je dan ljubavi svakoga dana, ali s obzirom na sve obaveze koje imamo, definitivno nije svaki dan za romantiku ivas dvoje. Zato dana uživajte jedno u drugome, bez suvišnih reči.

Slažemo se sa sledećim citatom  Duše se ne pobeđuju oružjem, nego ljubavlju i blagorodnošću.” – Baruh Spinoza

Zato volite i lečite ljubavlju svakoga dana. Ne prezajte da na svakom ćošku pokažete partneru koliko vam je stalo. Ukradite par romantičnih sekundi za vas dvoje, svakog dana. Ništa na svetu nije toliko važno, kao sama ljubav!

Milica Stanojević

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp