Search
Close this search box.

Šta svaka žena treba da zna o vinu

Češće nego što bismo želeli, konobar u restoranu preda kartu pića muškarcu i očekuje da on donese odluku o tome šta će ko da pije. Sva sreća, to se polako menja i žene se sve više i sve bolje razumeju u vino. Ipak, lista vina ponekad može biti izazov za svakoga. Zbog toga postoje neka osnovna znanja kojima bi trebalo da se naoružamo kako bismo bile sigurne da na kućnoj žurki, u restoranu ili u baru izaberemo baš ono što nam odgovara i da ne budemo jedne od onih koje na pitanje konobara: “Koje vino želite?” odgovaramo: “Neko po vašem izboru.”

  1. Šta su tačno tanini?

Tanini su jedinjenja koja dolaze iz pokožice zrna i semena grožđa i mogu se, u vidu suve supstance, zadržati u ustima pri konzumiranju vina. Kada su dobro integrisani, recimo u vinu koje je čuvano u hrastovini duže vreme, ono može biti odlično uz jače obroke, poput bifteka. Ako želite tanine, tražite taninsko vino. Ako ne – zahtevajte vino bez njih.

  1. Možete postaviti i bolje pitanje od: “Gde vam je Malbek?”

Nema ništa loše u naručivanju Malbeka. Naprotiv, vredno je probati ovo izuzetno vino francuskog porekla. Međutim, ako se momentalno odlučite za Malbek, propuštate mnoštvo interesantnih opcija. Pitajte za interesantnu bocu koja je u okviru vašeg budžeta i recite šta vam se sviđa i uz šta planirate da pijete vino. Da li je za posebnu priliku ili za okupljanje uz picu!?

  1. Kako prepoznati “miris na čep”

Svako normalan bi rekao da je nerazumno i neracionalno da kada se već proizvede dobro grožđe i od njega napravi dobro vino, sve to upropasti lošim čepom koji vinu daje neprijatan miris ili ukus. Nažalost, to se dešava. Ovaj neprijatan “miris na čep” se javlja u određenom procentu i kod vina začepljenih sa čepovima najrenomiranijih proizvođača. Utiče na 3 do 10% svih vina. Vi ne morate popiti ovu flašu. Ako ste u restoranu, recite da osećate ovaj miris i konobar će ga odneti, a ako niste sigurni – i to je u redu – konobar ga može probati i uveriti se.

  1. Većina vina je suvaPL4VGQW5RR

Uobičajen strah koji mnogi ljudi imaju je da će vino biti slatko. Najpre, bitno je da znate da je vino tehnički slatko samo ako ima ostatke šećera. To je ono što ostane kada se vino ne fermentira do kraja. To se uglavnom dogodi kada je kasna berba i tako se prave desertna vina. Kada ljudi kažu da ne žele “slatko” vino, uglavnom misle da ne žele da bude voćno. Sa druge strane, slatka vina mogu biti pravo uživanje. Osim ako konkretno ne tražite desertno vino, razmišljajte ovako: sa jedne strane imate voćno, a sa druge biće kiselkasto ili taninsko. Kiselost je obeležje odličnog vina za uz hranu – vino ostaje lagano i sveže, a pritom preseca masnoću u hrani, kao i tanin.

  1. U Evropi većina vina dobija ime po mestima odakle dolaze

Evropska vina uglavnom dobijaju naziv po regijama odakle su, jer ime najčešće oslikava klimu, zemlju, kulturu i lokaciju vinograda. Božole na primer, odnosi se na bilo koje vino iz istoimenog regiona u Francuskoj.

  1. Šampanjac je vino iz Šampanje – sve drugo je penušavo vino

Shodno tome, ako naručujete šampanjac, dobićete penušavo vino iz ove oblasti u Francuskoj. Biće skuplje od drugih penušavih vina zbog tamošnjih visokih cena i zbog mukotrpnog procesa koji obuhvata pravljenje šampanjca. Ako želite penušavo vino koje nije izazov za novčanik, a koje je vrlo elegantno i ukusno, potražite francuski Crémant koji se pravi isto kao štampanjac.

  1. U restoranu je isplativije uzeti flašu

Restorani uglavnom naglašavaju vino na čašu pre nego što to čine za flaše. Ako vas, recimo, troje izlazi na večeru, isplativije je da uzmete flašu nego da naručujete času po čašu. Niste navikli da naručujete flašu? Pitajte za pomoć i budite samouvereni. Ne treba vam profesionalni “vinski” vokabular. Spomenite do koje cene biste išli, koje je vaše trenutno raspoloženje ili recite šta planirate da naručite od hrane. Zapamtite, konobar je tu da vam pomogne!

  1. Prekršite sva pravila

Postoje neka poprilično proizvoljna pravila koja se pojavljuju kada je o konzumiranju vina reč. Slobodno ih ignorišite. Pijte roze cele godine, počnite sa crvenim, a onda pređite na belo vino. Pijte penušavo vino uz glavno jelo! Drugim rečima, vi odlučujete šta vam se dopada i šta vam je interesantna i dobra kombinacija. Vino je nešto sa čim bi se trebalo poigrati, jer možete otkriti neočekivano dobre kombinacije. Jednostavno – budite otvorenog uma!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp