Search
Close this search box.

Stanite iza svojih odluka

Može se reći da je život serija odluka. Odlučujete kada ćete se probuditi, šta ćete jesti za doručak, koje ćete cipele obuti i kojim putem ćete ići do posla. Svakoga dana donosimo niz odluka, a opet, određene odluke, one važne – životne, je toliko teško doneti. Pomislite da, pošto konstantno biramo između dve stvari, možemo da odlučimo jednako brzo kada su u pitanju značajne životne promene. Ipak, izbor između života sa novim poznanikom ili najboljim prijateljem nije jednostavan poput izbora vina za uz večeru.

Doneti bitnu odluku – napustiti posao ili ne, udati se, preseliti se ili imati bebu – i stati čvrsto iza svog izbora je izazov sa kojim se stalno suočavamo. Kako bismo bili sposobni da izađemo na kraj sa ovim situacijama kada vreme dođe, najbolje je da polako počnemo da uvežbavamo odlučnost. Na taj način, kada budete morali da birate između A i B prilikom velikih životnih odluka, vaš izbor će biti pravi. Ako vam misao ,,pa to je lakše reći nego uraditi“ pada na pamet, upamtite da smo zajedno u ovome.

Odlučite da budete odlučni!

Prvi korak ka tome je da priznate da vam trenutno donošenje odluka i ne ide baš najbolje. Drugi korak? Izaberite da budete odlučni. Prestanite da govorite sebi i drugima da ste neodlučni. Pomislite na sve te male odluke koje ste danas doneli: od odevne kombinacije, preko doručka do šampona u prodavnici. Ako možete da donesete ove odluke, možete i one malo krupnije.

Ne razbijajte glavu oko malih stvari

Ne gubite vreme razmišljajući o sitnim odlukama. Ne bi trebalo da pola sata odlučujete o tome da li ćete za ručak jesti piletinu ili ribu – oba će biti ukusna! Što manje vremena posvetite ovakvim odlukama, više vremena ćete imati da se uhvatite u koštac sa većim izazovima. Obama je rekao: ,,Primetićete da nosim isključivo siva ili plava odela. Pokušavam da suzim svoj izbor. Ne želim da donosim odluke o tome šta da jedem ili obučem. Zato što imam previše drugih odluka koje treba da donesem.“

Napravite ,,za i protiv“ listufollow

Metoda ovakvog zapisivanja je vanvremenska i svima nama je mnogo puta koristila. Uzmite parče papira, napravite dva reda i ispišite sve čega možete da se setite vezano za odluku koju treba da donesete. Dopunjujte listu sve dok imate koje stavke da unesete.

Vežbajte izbalansirano razmišljanje

Zamislite sebe na oba puta. Zamislite svoj život u oba scenarija. Kakva će biti sledeća godina ako prihvatite taj posao? A ako ne? Probajte da shvatite šta želite od života i biće vam lakše da se odlučite, jer će vas vaša odluka odvesti do datog cilja.

Konsultujte se sa svojom prošlošću

Često kažu da su oni koji se ne sećaju svoje prošlosti osuđeni na to da ponavljaju svoje greške. Vi se na svojim greškama morate učiti. Osvrnite se na velike odluke koje ste donosili do sad i mislite o procesu koji vas je doveo do tog izbora. Setite se i loših odluka. Uočavate li neki šablon? Nesigurnost? Nedostatak samopouzdanja? Ovim ćete izbeći pravljenje istih grešaka. Izaberite mudro.

Uključite i druge

Pričajte o opcijama koje imate sa ljudima oko vas. Ako pokušavate da odlučite da li želite da imate decu ili ne, morate da pričate o tome sa partnerom jer će vaša odluka direktno uticati i na njega. Pitajte svoj A-tim za savet. Oni su vam pomagali i do sada, zar ne? Nastavite i dalje da tražite podršku od roditelja, rođaka, dobrih prijatelja ili psihologa.

Verujte svojoj intuiciji

Ako duboko u sebi znate da ne želite da se udate za svog dečka – iako je predivan čovek i proveli ste tri predivne godine zajedno – završite tu vezu i to bolje pre nego kasnije. Sledite svoje instinkte, obratite pažnju na to kakve vam signale telo šalje. Ako vam je blago muka pri pomisli na to da se iselite iz stana, to vam telo poručuje da možda i nije vreme da napravite taj izbor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp