Search
Close this search box.

Šta je strateška nesposobnost i zašto društvene mreže bruje o njoj?

Uradiću to sama, jer mi je neuporedivo lakše da obavim sve kako sam zamislila, nego da ispravljam tuđe greške! Da li vam je ovaj scenario poznat? Naravno, a u vašem životu prisutan je gotovo u svim sverama, od poslovnog do emotivnog odnosa.

Ipak, da li ste se nekada zapitali kako vaše preuzimanje odgovornosti utiče na druge. Ovih dana društvene mreže bruje o fenomenu strateške nesposobnosti. Primera radi, klip žene koja brine o svojoj deci, dok njen muž spava do jedanaest, nakon čega provodi još sat vremena u toaletu “zapalio” je mreže. Reč je o tome da su mnoga ponašanja, koja mi smatramo nečijom nesposobnošću, zapravo naučena ponašanja, koja su posledica naše posvećenosti i odgovornosti.

Termin strateška nesposobnost prvi put je spomenut 2007. godine i opisuje odbijanje obavljanja određenih obaveza pod izgovorom da ne umete, ne možete ili niste sposobni da nešto obavite na način na koji se od vas to očekuje. Heštag #strategicincompetence na TikToku broji čak 5.6 miliona pregleda, a popularnost ovog fenomena proističe iz toga što smo svi mi krivci za nečiju stratešku nesposobnost.

Ono o čemu se danas sve više govori na mrežama je uticaj strateške nesposobnosti na okolinu. Motivacioni govornik Cindy Noir istakla je štetan uticaj ovog fenomena na decu: “Ne mogu da se ne zapitam kako strateška nespobnost utiče na decu i sveukupnu porodičnu dinamiku?

@thecindynoir #stitch with @kcrowe86 weaponized incompetence isn’t okay. #IDeserveTuitionContest #ThatCloseMessenger #parent #parenting ♬ original sound – Cindy Noir✨

Ne samo da će deca videti da je samo jedno od dvoje roditelja pouzdano, već će imati model ponašanja koji će im jasno staviti do znanja da postoji način da se obaveze eskiviraju i da je to bezazleno “ne umem” magična reč, koja se može upotrebiti u gotovo svakom odnosu.

Kako da strateškoj nesposobnosti stanete na put? Kada vam se sledeći put učini da ćete nešto uraditi bolje od nekoga drugog imajte na umu da vi to sigurno možete, ali i da ne treba to da radite. Pre svega ne želite dodatne obaveze, a još više od toga ne želite da u bilo kom odnosu stvarate parazita koji će naučeni model ponašanja preneti i na mnoge druge odnose i stvoriti brojne poteškoće svima oko sebe.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp