13 stvari koje bi trebalo da bacite odmah

Vreme brzo prolazi – toliko brzo da ponekad shvatite da tu ,,novu“ majicu imate više od sedam godina ili da ste taj ,,parfem za specijalne prilike“ dobili kad ste apsolvirali. Poenta je da uvek postoje te neke stvari koje moramo baciti, ali mi se toliko naviknemo na svoje okruženje da ni ne primetimo kada je nečemu istekao rok. I to odavno.

Svi mi u nekom trenutku shvatimo da nam je dom pun nekih sitnica koje su u poprilično lošem stanju, a uglavnom su jednostavno zamenljive. Zato smo malo istražile po sopstvenim stanovima šta je to čega je definitivno vreme da se otarasimo.

Dakle, ako želite da uklonite nepotrebne stvari iz svog života ili mislite da vašem stanu treba ,,oživljavanje“, evo šta bi trebalo da bacite odmah.

 1. Staru šminku

Ok. Nema ,,šta ako“ ili ,,ali“. Ako je stara, više ,,ne radi“ kako treba ili je bukvalno nikada ne upotrebljavate, bacite je. Na primer, maskara traje od dva do tri meseca, olovke za oči do godinu dana, a tečni puder obično traje od šest meseci do jedne godine.

 1. Stari sunđer za piling tela

Taj sunđer bi mogao biti nešto najprljavije u vašoj kući. Bakterije prosto obožavaju da rastu u njima, jer ih privlači vlaga. Ove sunđere bi trebalo menjati na svakih mesec dana!

 1. Staru kremu sa zaštitnim faktorom

Ovaj proizvod uvek treba baciti čim istekne rok, s obzirom na to da više nema efekta, a i generalno nije dobra za upotrebu posle tri godine.

 1. Lekove kojima je istekao rok

Lekovi se zapravo mogu koristiti jednu godinu nakon isteka roka. Posle toga lek će izgubiti efekat, a ponekad može prouzrokovati i određene nuspojave. Pregledajte tu kutiju sa lekovima i bacite sve čemu je rok odavno prošao i napravite spisak lekova koje morate zameniti.

 1. Novine koje nećete čitati

Ovo je jednostavan savet za sve koji žele malo više organizacije i malo manje gomila u svom životnom prostoru. Prođite kroz vaš dom i sve te novine koje više nećete otvoriti – bacite i ukinite pretplatu na magazine koje znate da nećete ni pogledati.

 1. Stare ,,plastikence“

Sve plastične posude koje godinama čuvamo mogu sadržati polikarbonate koji nisu baš dobri po naše zdravlje.

 1. Stare patike

Možda ste emotivno vezani za njih iako su pocepane na tri mesta i đon se odlepio, ali mislite na dobrobit svojih stopala.

 1. Staru četkicu za zube

Preporučeno je menjati četkicu na svaka tri meseca. Ili onog trenutka kada same ,,dlačice“ na četkici počnu da se ,,rascvetavaju“ u različitim pravcima.

 1. Odeću koju ne nosite

Verovatno ste upoznati sa onim trikom da okrenete sve ofingere u ormanu tako da kuka bude okrenuta ka nama (naopako). Kada nešto obučete, vratićete ofinger u normalan položaj. Za šest meseci, svaki ofinger koji je i dalje okrenut u ,,pogrešnom pravcu“ drži komad garderobe koji niste nosili i koji je spreman za donaciju.

 1. Ostatke hrane

Generalno bi trebalo da pojedemo, zamrznemo ili bacimo hranu iz frižidera posle tri dana. Listerija (vrsta bakterije koja se širi čak i u frižideru) povezana je sa nezgodnim stvarima, poput meningitisa.

 1. Futrolu za sočiva

Pravilo kaže da bi futrolu za sočiva trebalo menjati najkasnije na tri meseca, iako tehnički izgleda čisto. Bakterije i mikroorganizmi imaju svoje trikove za sakrivanje od dezinfekcionih sredstava.

 1. Ustajale začine

Nažalost, začini u vašem ormariću definitivno neće trajati zauvek. Iako je prosek roka trajanja oko 3 godine, vrlo je moguće da se među vašim začinima kriju i neki koji su tu mnogo, mnogo duže od tog perioda.

 1. Filter za prečišćivač vazduha

Prečišćivač vazduha je sjajan prvi korak ka čistijem domu, ali ako ga ne zamenite jednom godišnje, neće biti toliko efikasan.

Vreme zaista prolazi jako brzo, a mi ni ne shvatamo koliko toga u našem domu ne funkcioniše kako bi trebalo ili je tim istim stvarima istekao rok. U isto vreme, nema poente da nam zauzimaju prostor, ako je njihova svrha nepostojeća. Izdvojte jedno popodne ovog meseca dok obavljate prolećno čišćenje da sortirate sve stvari koje su za bacanje. Garantujemo vam da ćete se osećati sjajno onog momenta kad shvatite da je sve što imate u kući sveže i bezbedno za korišćenje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp