6 stvari koje bi trebalo da prestanemo da govorimo sebi

Do sada smo uglavnom pisali o tome kako bi na dnevnoj bazi trebalo da upućujemo sebi lepe reči i da razvijamo svoje mantre. Međutim, postoje određene otrovne izjave koje nas sabotiraju i koče, tako da ovoga puta pravimo izuzetak i govorimo o tome šta je to što moramo da prestanemo da govorimo sebi – i to odmah!

Biću srećna kada…

Nemojte nas shvatiti pogrešno. Mi smo veliki pobornici toga da uvek imamo nešto čemu ćemo se radovati i ka čemu ćemo raditi. Ipak, prestale smo da govorimo sebi Biću srećna kada budem imala to i to. Imate potpuno pravo da budete srećni i zadovoljni i dok ne ostvarite to što ste naumili. Sreća je složeno osećanje i nije nešto što osećamo konstantno, ali tako je lako da sami sebi stanemo na put tome. Vrlo je verovatno da nećemo imati baš sve što bismo želeli u životu, ali to ne znači da nam nije dozvoljeno da budemo srećni.

Moglo je da bude i gore

Neverovatno smo zahvalne na činjenici da imamo krov nad glavom i hleb za stolom.  Međutim, kada prolazimo kroz težak period, bilo da to utiče na naš život mnogo ili malo, imamo pravo da se osećamo tužno zbog toga. Ublažavanje situacije ovom rečenicom neće nikako pomoći. Realnost je, nažalost, takva da će uvek postojati neko kome je gore nego nama – kakva god situacija da je u pitanju.

Dosadna sam

devojka

Ovu reč se svojski trudimo da izbacimo iz rečnika, jer nema poentu. Čak i da ljudi misle da smo, recimo, mi dosadni, to nije nešto što mi možemo da kontrolišemo. Mi smo zadovoljne svojim interesovanjima i hobijima i ne bi nam nikada palo na pamet da se nekome izvinjavamo ukoliko taj neko smatra da je bilo šta od toga ,,dosadno“. Niko se ne izvinjava što izlazi u grad, zašto bismo se mi onda osećale loše što volimo dekupaž ili video igrice?

Nemam vremena

Ovo je možda i najveća laž koju smo u stanju da izgovorimo. Naučiti kako da rukovodimo vremenom je teško. Isto tako je teško da budemo iskreni prema sebi kada govorimo o tome šta zapravo želimo ili ne. Previše je uobičajeno da govorimo kako nemamo vremena za nešto, a zapravo se radi o tome da mi to ne želimo da radimo. Samo nam se čini da ovako zvuči bolje. Poenta je u tome da ukoliko nešto suštinski želite i volite, naći ćete vremena za to.

Sve se dešava s razlogom

Kada malo bolje razmislimo, ništa se ne dešava sa nekim posebnim razlogom. Stvari se jednostavno dešavaju i veoma često su u potpunosti van naše kontrole. Neki događaji vode ka pozitivnim stvarima i tada nas navedu da pomislimo da postoji neko objašnjenje iza toga, ali mi nismo iz te priče. Istinski užasne stvari se na dnevnoj bazi događaju najljubaznijim i najdivnijim ljudima. Reći da je sve to sa razlogom je u najmanju ruku uvredljivo.

Ne ide ti dovoljno dobro

Kao što smo više puta ponovile, govoriti sebi ružne stvari je mnogo lakše nego biti blag. Obeshrabrivanje sebe i gaženje sopstvenog ponosa je postalo toliko normalno u našem drušvu da sve što prkosi ovome smatramo arogancijom. U stvarnosti se svi na neki način trudimo i to je nešto što ne bi trebalo da se zanemari. Retki su (i veoma tužni) oni koji kroz život prolaze ne trudeći se ili radeći stvari polovično.

Šta ste vi prestali da govorite sebi? Upotpunite našu listu!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp