Search
Close this search box.

7 stvari koje će vam vratiti osmeh na lice

Budite sami svoj majstor za dušu.

Sasvim je prirodno da ponekad budete nevoljni i neraspoloženi, ali to nikako nemojte sebi dozvoliti sada kada se proleće tek probudilo. Priroda je puna pozitivne energije, zato budite i vi!

Jedna od sledećih 7 stvari će vam sigurno vratiti osmeh i probuditi vašu najlepšu stranu:

  1. Zagrljaj

Prijatan dodir umiriće vaše srce. Zagrlite sebi dragu osobu, jer prilikom zagrljaja stimulišemo receptore u koži da smanje količinu hormona stresa, potvrdili su naučnici sa Univerziteta u Majamiju. Dodir podstiče lučenje oksitocina, koji će vaše melanholično raspoloženje pretvoriti u pozitivno.

  1. Šetnja

Naučnici s Univerziteta u Kaliforniji rekli su da ljudi koji se preko dana izlažu suncu, biće manje depresivni i neće imati problema sa spavanjem. Ako birate između teretane i šetnje, uvek izaberite prirodu! Šetnja će pozitivno uticati i na telo i na duh.

  1. Prijatni mirisi

Hormon sreće će vam izazvati i samo jedan udah mirisa lavande. Pored lavande, majičina dušica, jagorčevina i matičnjak imaju slično dejstvo. Zato se trudite da uvek u sobi imate neku od ovih aroma. Pored raspoloženja, ovi mirisi utiču i na zdrav san.

  1. Čokolada

Čokolada će vam samo trenutno podići raspoloženje, ali je ipak jako korisna. Ona budi sva naša čula i ublažava svaki nemir u telu. Naša preporuka je tamna čokolada, jer je puna antioksidanata. Čokolada u bilo kom obliku je svakako najbolji lek za sve one kojima nije dan.

  1. Dnevna doza smeha

Ne kaže se bez razloga da smeh produžava život. Kada se smejete, endokrini sistem luči hormone odgovorne za veselo i pozitivno raspoloženje. Zbog toga je danas terapija smehom jedna od najpopularnijih. Zato neka vaš recept za sreću bude: Smeh 5 puta po 10 minuta.

  1. Meditacija

Ukoliko želite da se za kratko vreme resetujete, to ćete najlakše postići uz pomoć meditacije. Izdvojite 10-20 minuta za meditaciju u toku dana. Ruke stavite na krilo, zažmurite i dišite! Dok zadržavate dah trudite se da razmišljate o tome koliko ste smireni i koliko vam je lepo.

  1. Omiljena melodija

Ništa ne uspe da vas oraspoloži kao kada u autu čujete svoju omiljenu pesmu, zar ne? Istraživanja pokazuju da možete biti mnogo srećni ako dve nedelje u kontinuitetu slušate brzi ritam. Zato pojačajte omiljenu melodiju i uživajte!

Maja Vlajić
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp