Search
Close this search box.

Sve što bi trebalo da znate o čajevima

Već smo nekoliko puta pisali o čajevima, jer je ovaj napitak jedan od omiljenih u našem timu. Ukoliko se dvoumite da li je zdravila kafa ili čaj – kliknite ovde!

Čaj vodi poreklo iz Azije i već hiljadama godina se uzgaja u Kini. Prvi čaj u Evropu stiže holandskim brodom 1610. godine, a do kraja 17. veka postaje dostupan skoro svima. U našem jeziku se čaj najčešće odnosi na biljne čajeve poput nane, kamilice i slično. To su ustvari infuzije voća ili biljaka napravljene bez biljke, a čaj nastaje natapanjem ovih biljaka u toplu vodu. Nakon vode čaj je napitak koji se najviše konzumira na svetu, a naročito je popularan u Engleskoj, Rusiji, zemljama Bliskog Istoka i Kini.

Kliknite ovde i pročitajte 25 zanimljivosti o čajevima koje sigurno niste znali!

Vrste čajeva

Postoje dve velike grupe čajeva – onaj koji se dobija od istoimene biljke i biljni ili voćni čaj koji se dobija od lekovitog bilja. Osnovna razlika je što prva vrsta u sebi sadrži kofein i zbog toga se koristi kao stimulativno i umirujuće sredstvo. Biljni čajevi se najčešće koriste u lekovite svrhe. Osnovne vrste pravog čaja su crni, zeleni i njihova mešavina oolang.

Crni čaj je potpuno oksidiran i fermentisan i zbog toga ima crnu boju. Ovaj čaj se najviše pije u Americi i Engleskoj. Dva najpoznatija crna čaja su English breakfast Earl Gray. Prvi je mešavina više različitih vrsta crnog čaja, uglavnom indijskih, afričkih i cejlonskih. Izuzetno je jak, pa se zbog toga pije sa dodatkom malo mleka. Earl Gray se može pronaći i kao zeleni, ali u originalu je to crni kineski čaj sa dodatkom ulja bergamonta. Ima izuzetno jaku aromu i pije se isključivo sam, bez bilo kakvih dodataka. 

Zeleni čaj nije oksidiran, ima zlatnozelenu boju i veoma je prijatnog ukusa. Najviše se piju u Aziji i smatraju se veoma zdravim. Gunpowder (barut) je jedan od poznatijih zelenih čajeva. Listići čaja su uvijeni u loptice tako da podsećaju na barut, po čemu je i dobio ime. Često se na plantažama čaja između stabljika sadi jasmin. Vremenom biljka čaja upija sva eterična ulja iz jasmina i tako poprima njegov miris i aromu. Takođe se i u kutije ovakvog čaja često stavljaju sušeni listići jasmina, ali to je više radi estetske.

Ovaj čaj je posebnog ukusa i pije se bez ikakvih dodataka. Lapsang souchong je još jedan izuzetno poznat zeleni čaj. Njegovi listići suše se na dimu zapaljenih borovih iglica, što mu daje veoma prepoznatljiv ukus. Beli čaj je takođe vrsta zelenog čaja, a pravi se od najmlađih listića koji su još prekriveni belom ili srebrnkastom dlakom. Japanski zeleni čajevi su retki i malobrojni, ali se smatraju najzdravijim čajevima. 

Ulong (oolong) čaj prolazi kroz samo delimičan proces vrenja. Mešavina je crnog i zelenog čaja i daleko je manje zastupljen od njih.

Želite blistavu kožu? Kliknite ovde i saznajte koji vam čajevi mogu pomoći u tome!

Priprema čaja

Da bismo iz čaja izvukli ono najbolje, moramo ga pripremiti na odgovarajući način. Infuzi se izrađuju tako što se biljka prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji 10min i ovo je najčešći način pripreme čajeva kod nas. Dekokti se izrađuju tako što se biljka prelije vrelom vodom i ostavi da ključa na povišenoj temperaturi. Macerati se izrađuje tako što se biljka prelije hladnom vodom i ostavlja se da odstoji na sobnoj temperaturi. 

Osim ovih načina, svaka zemlja ima svoj poseban metod za pripremu. Neki od najpoznatijih su japanski i engleski. Japanska metoda podrazumeva da se ključala voda prohladi na 60 stepeni i tek onda se preliva čaj, a za englesku metodu je karatkeristično da je mera jedna šoljica = jedna kašika čaja.

Dodaci uz čaj

Osim različite pripreme u različitim krajevima sveta, čaj se i služi uz razne dodatke. Neki od najpoznatijih dodataka su mleko, limun, rum, vanila, a od zaslađivača šećer i med. U Japanu i Kini se pije isključivo nezaslađen bez bilo kakvih dodataka. 

Ukoliko možete da birate uvek se pre odlučite za čaj u listićima, a ne u filter vrećici. U filter vrećicama se često nalazi takozvana čajna prašina, iako moramo priznati da su jednostavniji za upotrebu. Čaj će vas opustiti, daće vam energiju i poboljšati vaše zdravlje. Ukoliko uz čaj uživate i u dobrom društvu, onda je to pravi My cup of tea

Zeleni čaj čini čuda za vaše zdravlje. Klinite ovde i saznajte kako!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp