Search
Close this search box.

Sve što niste znali o Halloween-u!

Verovatno ste primetili da vam feed na instagramu već skoro mesec dana izgleda kao katalog kostima, za maskembal. To je zbog toga što je poslednji dan oktobra, svuda u svetu poznat kao Halloween, za koji se Amerikanci dugo pripremaju, birajući maske. Ovaj njihov običaj, preneo se širom sveta, jer ga mnogi koriste kao povod za zabavu i odlazak na neki maskembal, jer se prilika za to, ne pruža često. 

Ali šta je zapravo Noć veštica i zbog čega se slavi?

Noć veštica zapravo vodi poreklo od starog keltskog festivala Saunj, kojim su oni proslavljali kraj poljoprivrednih radova. Verovalo se da ovaj praznik obeležava dan, kada se nebo i zemlja spajaju i mrtvi se mešaju sa živima. Tada su priređivali maskembal, kako bi se živi približili i izmirili sa zlim duhovima.

Halloween je ime dobio po imenu keltskog praznika All Hollow’s Eve, što u prevodu znači, Veče svih svetih. U IX veku, crkva je odredila da se sa zalaskom sunca, pa do svanuća 1. novembra proslavlja noć spajanja neba i zemlje.

Boje ovog praznika su narandžasta i crna. Prva kao simbol žetve i snage, a druga kao simbol smrti i tame.

Dolaskom Rimljana, noć veštica dobila je stalni datum, a kako bi duše umrlih pronašle put, ostavljale su se sveće u dvorištima, obično u bundevama ili nekom drugom povrću. A iz tog vremena potiče i čuveni Halloween običaj “trick or treat“, kada su se siromašna deca maskirala i iišla od vrata do vrata, ne bi li barem tog dana u godini imali šta da jedu. Ovaj običaj jedan je od najpopularnijih današnjih Halloween običaja. U prilog tome govori podatak, da na prodaji slatkiša za Noć veštica, Amerikanci zarade oko dve milijarde dolara svake godine.

Zli Diznijevi junaci koji nas još više plaše sada

Sa dolaskom hrišćanstva, ostao je praznik svih svetih, koji se slavio 1. novembra, dok je noć pre njega bilo organizovano celonoćno bdenje, kojim su se hrišćani molili za umrle duše svojih bližnjih. Međutim, pod uticajem globalizacije danas, noć uoči  hrišćanskog praznika, predstavlja noć vradžbina i zlih sila.

Danas, zahvaljujući ideji maskiranja i dekorisanja kuće, u ovom pomalo jezivom stilu, Noć veštica postala je drugi najskuplji praznik u svetu, posle Božića.

Kultura ovog praznika otišla je daleko u smeru horora, pa se među ljudima, čak razvio i strah od ovog praznika, koji se stručno naziva Šamhainofobija.

Kod nas, Noć veštica se ne doživljava kao praznik, ali svakako je mnogi koriste kao povod za zabavu. Usled poprimanja običaja sa zapada, usvojili smo Noć veštica, kao povod za maskiranje i zabavu pod maskama. Zato, ukoliko ste kreativni i zabavno vam je da danas u ponoć budete neko drugi, maskirajte se u bilo koga i idite u neki lokalni bar, jer u svakom gradu, barem jedan lokal večeras pravi žurku povodom noći veštica. A ukoliko ste više kućni tip, obucite omiljenu pidžamu, napravite neku omiljenu poslasticu i pogledajte neki film o vešticama.

Teodora Vuković

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp