Sva terminologija vezana za kafu koju treba da znate

Ovih dana odlazak u lokalni kafić može biti malo zastrašujuć. Izbor kafa je toliko veliki, a ta fensi italijanska imena nas još više zbune, pa je teško da odlučimo šta bismo tačno poručili. Napici se razlikuju po tome ko ih pravi – kapućino u Coffeedream-u možda nema jednako mleka kao onaj u kafiću kod vaše zgrade.

Zbog toga je na nama da precizno odredimo šta želimo kada naručujemo svoje jutarnje (ili popodnevno) piće. Ne znate da li da uzmete moku ili makijato? Prestanite da brinete i počnite da čitate, jer smo za vas sastavile vodič sa svom terminologijom za kafu koja vam je potrebna. Tako ćete vrlo lako izabrati omiljenu varijantu kafe koja će vam ulepšavati jutra!

Americano

S obzirom na to da Evropljani vide Amerikance kao ljude koji piju razblaženu kafu, Americano je šoljica espresa razblažena vrućom vodom.

Café au Lait

Pola kafa pola mleko – cafe au lait je šoljica espresa razblažena velikodušnom količinom mleka.

Cappucino

Kada je dobro napravljen, može biti rajski! Šoljici espresa dodaje se vazdušasti sloj penastog mleka. Ima više pene nego mleka i ne bi trebalo da bude u šolji većoj od 0,2l.

Espresso

Visoko koncentrisana kafa koja se pravi kada se voda pod pritiskom propusti kroz neverovatno fina zrna. Espreso je količine jednog gutljaja i poprilično jak.

Latte

Šoljica espresa servirana sa najmanje jednom šoljom mleka. Latte je sličan kao cafe au lait, ali ima duplo više mleka.

Macchiato

Macciato na italijanskom znači ,,obeležen“. To je espreso sa malo mleka. Služi se u espreso šoljici, tako da ga ima za nijansu više.

Mocha

Espreso pomešan sa mlekom, uz dodatak čokolade, sirupa ili nekog drugog ukusa.

Ristretto

Još jači i ,,koncentrovaniji“ espreso, napravljen sa manje vode nego tipičan espreso.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp