Search
Close this search box.

Tirkizni raj južne Italije

Većina ljudi kada razmišlja o putovanju u Italiju pred sobom ima sliku kanala u Veneciji, Koloseuma u Rimu, Duoma u Milanu, litica Amalfi obale od kojih zastaje dah. Međutim, oni koji se usude da krenu u istraživanje južnijih krajeva budu počašćeni neverovatnim poslasticama. Jedna od poslastica južne Italije je šarmantni gradić Tropea.

Tropea je smeštena u regionu Kalabrije i leži na samom grebenu u zalivu Svete Efumije odakle se pruža veličanstven pogled na Tirensko more. Poznata je po belim peščanim plažama i tirkiznoj vodi pred kojom niko ne ostaje ravnodušan. Kada se zasite sunca i kupanja turisti se obično osveže limunovim sokom, a zatim se stepenicama penju uz liticu do samog centra grada odakle se pruža beskrajno plavetnilo Tirena. Šetnja glavnom ulicom i šoping u okolnim radnjama su neizbežni. Za one fizički spremnije još jedan nivo stepenica nije prepreka, te se oni obično upute na sam vrh litice gde se nalazi katolički manastir Santa Maria Dell’Isola, impresivna građevina sa mnoštvom vrtova i nestvarnim pogledom na pučinu i grad ispod sebe.

Tropea je širom Italije poznata po, verovali ili ne, crvenom luku. Posebna vrsta crvenog luka cippola rossa prava je atrakcija za sve turiste. Ukus ovog luka nešto je drugačiji od onog na koji smo navikli. Sprema se i servira uglavnom slan sa prepečenim hlebom, ali ga u poslastičarnici Tonino u glavnoj ulici služe u vidu sladoleda! Da, sladoled od crvenog luka je dezertni simbol grada Tropea. Italijani koji žive u ovom kraju toliko su ponosni na svoju cippola rossa da svake godine sredinom avgusta organizuju festival posvećen crvenom luku.

Andrijana Božić (@vesnikproleca)
blog: kapege.com
foto izvor: exquisitecoasts.com
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp