To Do lista: 8 stvari koje morate uraditi kada ste u Briselu!

Kada su putovanja u pitanju, čini se da nam je u poslednje vreme Belgija, veoma inspirativna, kao savršeno mesto za put, tačka iz koje možemo i u Pariz i u Amsterdam, a možemo provesti i uzbudljiv dan u Briselu.

Iako svoj potpuni potencijal pokazuje tokom leta, Brisel je zanimljivo videti i zimi.

Napravili smo mali spisak stvari, koje jednostavno morate uraditi kada ste u Briselu i nemojte gubiti vreme!

Pojedite prave belgijske vafle

Ako ne probate belgijski vafl, kao da niste bili u Briselu i morate ga probati bar dva puta. Kao turista, ne smete propustiti čari uličnog vafla, ali pokušajte da ne padnete u iskušenje i uzmete gomilu preliva. Belgijanci uglavnom jedu vafl kao slatko pecivo, bez dodataka, dok su prelivi namenjeni turistima. Kada drugi put odete po vafl, odaberite neki od restorana i odaberite kao preliv za svoj vafl toplu belgijsku čokoladu.

Isprobajte belgijsku čokoladu

Belgija je zemlja čokolade i zato morate posetiti neku od lokalnih prodavnica koje prodaju čokoladu, jer u Belgiji je to pravi doživljaj. Te radnjice su male, pune mirisa, ukusa i nasmejanih ljudi. Tamo možete probati mnogo čokolade pre nego što se odlučite za onu koju ćete kupiti, a ukus je jedinstven, tako da obavezno kupite više, kako biste po povratku kući obradovali svoje najbliže malim slatkim belgijskim zalogajima.

Prošetajte Grand Marktom

Jedan od najbolje očuvanih evropskih trgova je Grand Markt, glavni gradski trg Brisela. Šetajući ovim trgom možete videti kuće iz XVII veka izgrađene u baroknom stilu, kao i gotsku arhitekturu iz vremena Luja XIV. U središtu trga nalazi se gradska kuća izgrađena davne 1402. godine.

Zabavite se u Briselu

Kafe Delirium i bar Floris su sjajno mesta da provedete veče, isprobate sjajna piva i dobro se zabavite.

Obiđite Maneken Pis

Maneken Pis je mala bronzana statua, koja predstavlja dečaka koji urinira i jedan je od najpoznatijih simbola Brisela, kip je izliven 1619. i ima posebnu garderobu za svaku priliku, pa u zavisnosti od vremena posete, možete ga videti u sasvim drugom izdanju.

Posetite park Mini Evropa

U ovom parku možete videti makete poznatih evropskih građevina koje su 25 puta manje u osnosu na svoju prirodnu veličinu.

Posetite neki od muzeja po svom izboru

U Briselu ima oko 90 muzeja, a prema svojim afinitetima trebalo bi da posetite neke od njih, kao što su muzej čokolade i kakaa, stripa, moderne arhitekture, ili muzej prirodnih nauka.

Annevoie zamak i park

Brisel je grad zamkova, ali ako morate da se odlučite za jedan odaberite zamak Annevoie. Zamak je osmislio Čarls Aleksis de Monpelje, a zamak i vrt predstavljaju pravo malo umetničko delo.

Dakle, ako vas put nanese u Brisel, zabavite se i uradite sve stvari sa naše to do liste, a ako imate malo više vremena, istražite grad u potpunosti i obavezno nam javite vaše utiske!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp