Search
Close this search box.

Tri tehnike da uspešno savladate strah i tremu

Sasvim je sigurno da je svako od vas bar jednom u životu sebi postavio pitanje: “kako pobediti strah?”. Međutim, pitanje da li ga je uopšte moguće pobediti je mnogo značajnije, jer je odgovor – NE! Strah se ne može pobediti, ali se može prevazići.

Prevazilaženje straha predstavlja ogroman uspeh, jer svaki strah kakav god bio, donosi vam samo negativno. Ako ste rukovođeni strahom, nikada nećete biti spremni da rizikujete i postignete uspeh koji možda zaslužujete.

Onaj ko se plaši nečega, istovremeno je i subjekat i objekat straha. Oni koji misle da mogu pobediti strah ga zapravo sebi ni ne priznaju. To je poricanje straha koje nikada ne može biti potpuno, jer što ga mi više budemo potiskivali, on će nam se jači vraćati. Samim tim, potiskivanje straha je osuđeno na neuspeh.

„Jedini način da se rešim strahova je da napravim filmove o njima.“ – Alfred Hičkok

Neki naučnici tvrde da je prevazilaženje straha usko povezano sa kvalitetnim snom. Istraživači veruju da je jedna od glavnih funkcija spavanja da konsoliduje sve uspomene i iskustva koja ste stekli, kako bi se u vašem mozgu napravilo dovoljno mesta za nove. Zato se prvo dobro i kvalitetno naspavajte, a zatim pokušajte strah i paniku da prevaziđete uz pomoć tri efikasna trika:

  1. Pravilno disanje – Disanje je najbitnija stvar koja vam može pomoći da ostanete pribrani u situaciji kada vas obuzme strah. Zato je potrebno da dišete dublje nego inače, tako da podignete donji deo rebara i dijafragmu.
  1. Ravnoteža tela – Osećanje sigurnosti u telu će znatno umanjiti paniku. Pokušajte da budete „uzemljeni“ bez obzira na to da li stojite ili sedite. Čvrsto tlo pod nogama će vam pružiti dodatnu smirenost.
  1. Vizuelizacija – Pokušajte da u svojim mislima odlutate na mesto na kom ćete se osećati sigurno i samouvereno. To može biti neko zamišljeno ili pak stvarno mesto na kom vi zaista dominirate.

„Strah je glavni izvor predrasude i jedan od glavnih izvora okrutnosti.“ – Bertrand Rasel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp