Search
Close this search box.

Zašto nas učenje drugog jezika čini pametnijima

Izazov koji sa sobom nosi učenje jezika vam može poboljšati koncentraciju, pamćenje i samokontrolu. Učenje jezika je snažna mentalna vežba koja koristi svaki oblik pamćenja koji imamo.

Treba da savladamo određeni broj reči, da formiramo dovoljno širok vokabular kako bismo mogli da se adekvatno izražavamo. Potrebno nam je i znanje gramatike da sve to spojimo. Treba da koristimo mišiće i kontrolu pokreta kako bismo pravilno izgovarali reči. I neophodno je da to činimo brzo, intuitivno, bez pauza za razmišljanje o svakom prevodu.

Tečnost pri govoru bilo kog jezika zahteva viši nivo njegovog razumevanja. Pamćenje nije dovoljno, ne možemo samo sakupljati reči, moramo uvideti odnose među njima. Učiti jezik nije lako, ali na neki način to i jeste poenta. Moramo biti strpljivi i potruditi se ne bi li smo bili nagrađeni. A nagrada je sjajna.

Prednosti dvojezičnosti9QEVP5YHO3

Elen Bialistok sa Univerziteta Jork je otkrila da poznavanje dva jezika odlaže demenciju za pet godina. Znanje tri jezika odlaže je za 6,4 godine, a znanje četiri jezika za čak devet godina.

Čini se da je naša ličnost usko povezana sa jezikom koji govorimo. Naše reči su deo našeg identiteta. Studije su pokazale da oni koji izgube moć govora vrlo često kažu da im nedostaje osećanje samosvesti. Gube deo sebe. Psiholozi su takođe otkrili da se ljudi ponašaju drugačije u zavisnosti od jezika koji govore, a jezici mogu i promeniti način na koji poimamo svet. Svaki novi jezik postaje naš novi identitet.

Ako je ono što pričamo sebi deo nas, onda će nam jezik na kome pričamo pomoći da definišemo same sebe. Učenjem više od jednog jezika sagledaćete sebe na više nivoa, omogućiće vam da lakše osetite empatiju i da se efektivnije prilagođavate situacijama.

Zablude pri učenju jezika

Jedini način da razvijemo sebe uz učenje jezika je da razlučimo pravi i pogrešan način učenja. Za početak, nepohodno je zaobići uobičajne zamke.

Najpopularnija (ali ujedno i netačna) hipoteza je da se jezik može učiti do određenog, uglavnom mladog životnog doba, a da posle toga naša sposobnost za to opada. Istina jeste da dete može da nauči jezik brzo, ali je vrlo daleko od istine da odrasli ne mogu. Naš mozak se menja pri svakom novom iskustvu i svakom sticanju novog znanja, te se zapravo i preporučuje da konstatno nešto novo učimo!

Svaki problem je izazov koji se može savladati. Postavite sebi te izazove i protegnite se izvan svojih kapaciteta, koji jesu neograničeni.

 Udubiti se u učenje

Najbolji način da se prepustimo učenju jezika je da odemo u zemlju gde se taj jezik govori. To jeste preporučljivo, ali vrlo često to ne možemo da priuštimo ili smo jednostavno sprečeni da odemo.

Tu u pomoć uvek mogu priskočiti aplikacije za učenje jezika poput Duolingo-a. Aplikacija je zabavna, laka za korišćenje i testira izgovor, pisanje i slušanje. Slušanje radio programa i muzike ili gledanje filmova sa uključenim titlovima (za početak) je vrlo korisno. Preko Couchsurfing-a uvek možete naći nekog izvornog govornika sa kojim možete da se čujete preko Skajpa.

GQVPIS7V8SPitali smo Sanju Branisavljević, profesorku engleskog jezika, koliko je, po njenom mišljenju, potrebno da se jezik nauči:

,,Zavisi od nekoliko faktora: starosne dobi, posvećenosti, zainteresovanosti, tempa i kvaliteta učenja. Deci je potrebno mnogo manje vremena, jer ona nesvesno usvajaju jezik. Odraslima nekoliko godina. Mozgu treba vremena da upije, obradi i primeni informacije. Zabluda je da jezik moze da se nauči za 20 dana, kako neki kursevi reklamiraju. Mnogo je veća verovatnoća da ćete zaboraviti ono što ste u kraćem vremenskom periodu naučili u većem obimu, nego ono što se slagalo u dužem vremenskom periodu.

Svakome ko uči strani jezik je najbitnije da zna koliko mu treba vremena, ali učenje jezika je putovanje. Ukoliko osoba čvrsto odluči da nauči strani jezik, potrebno je da izdvoji tri ili više godina (manje ukoliko poseduju predznanje).

Mnogi odustaju, jer su nestrpljivi ili smatraju da ,nisu za jezike’, ali mozda ga nisu pravilno učili i očekivali su da će čitav proces teći brže. Najbitniji su odlučnost, posvećenost i istrajnost!”

Razni su načini na koje možemo sebi olakšati učenje jezika, ali najbitnija stvar je motivacija. Moramo biti voljni da se potrudimo i nikako ne smemo odustati onda kada imamo utisak da ne napredujemo. Dakle, ne odustajte! Trud koji ste uložili će se višestruko isplatiti na kraju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp