Search
Close this search box.

Ukrasite svoj dom najlepše do sada!

Da li i vi već primećujete da je praznična euforija ušla u gradove, obasula ulice i pokucala na naša vrata? Sezona mirišljavih sveća, mekanih pidžama, filmskih maratona i toplih napitaka zvanično je otvorena, a da bi nas zagrlila u punom sjaju, vreme je za dekoraciju naših domova.

Ukrašavanje kuće omiljena je aktivnost ljudima naklonjenim prazničnom duhu, a naročito mališanima. Pa ipak, posebnu draž ovom procesu daje osećaj zajedništva i pripadnosti. Ako svi članovi podjednako učestvuju u stvaranju praznične atmosfere, svi će podjednako i uživati u njoj. Možete sa najboljim prijateljima da se dogovorite da se okupljate kod svakog od vas na druženju i da umesto gledanja filmova, organizujete zajedničko dekorisanje vaših domova. To će biti savršena prilika da promenite rutinu u viđanju, da se zabavite i da dekorisanje kuće bude zabava i uživanje, a ne samo još jedna obaveza u već pretrpanoj TO DO listi.

Mi i ovoga puta imamo neke brze, jednostavne, a kreativne ideje za dekoraciju kuće, koje smo želeli da podelimo sa vama.

Sveće

Za ovu jednostavnu, a vrlo lepu dekoraciju potrebno vam je da kupite nekoliko sveća u beloj, crvenoj i zelenoj boji. Jednostavno ih stavite u staklenu čašu ili u teglu prosečne dubine koju ćete napuniti lešnicima, šišarkama i borovim grančicama koje možete poređati oko čaše i tako dati dekorativnu notu ovom romantičnom osvetljenju. Veoma je jeftino, većinu ovih stvarčica već imate kod kuće, a efekat je izvrstan. Ma koji stil dekoracije da preferirate, ovi detalji će vam se, sasvim sigurno, svideti.

Jelka

Kao što znate asortiman jelki svake godine je sve veći. U zavisnosti afiniteta možete se odlučiti za prirodnu ili veštačku jelku. Ako odaberete veštačku, možete se opredeliti za zelenu ili belu, a trenutno su najpopularnije zelene jelke koje su poprskane belim i izgledaju kao da je na njih napadao sneg. Naš je savet da se opredelite za monohromatsko ukrašavanje jelke, odnosno da ukrasi budu u istom tonu, jer tako vaša jelka ne izgleda natrpano, već ukrašena sa stilom. Ukrase možete kupiti na novogodišnjim sajmovima ili ih sami napraviti od žice, papira, plastičnih perli i drugih dekorativnih materijala. I za ovo, naravno, imamo neke savete za vas. Pustite mašti na volju, ukrasite onako kako vam se sviđa i odaberite boje koje najviše volite. Iskoristite stare ukrase, koje imate od prošlih godina, ali bilo bi lepo da kupite ili sami napravite barem jedan ove godine. Neka vam novi ukras podseti na sve pobede i lepe trenutke koje ste imali tokom 2017. godine i neka ukras bude vaša svojevrsna amajlija.

Ukrasi od perlica, dugmića

Verovatno imate stare ukrase za jelku koje više ne koristite, jer se ne uklapaju u vaš trenutni izgled jelke. Mi imamo ideju kako da ih restaurirate. Sve što vam je potrebno su perlice u željenim bojama, različitih veličina, dugmići kao i satenske tračice i lepak. Lepkom obložite stari ukras koji će vam poslužiti kao osnova na koju ćete zalepiti perlice ili dugmiće i dobiti potpuno nove ukrase. Iznad njih možete vezati mašnice u adekvatnoj boji i dobiti potpuno novi ukras za vašu jelku.

Ukrasi od papira

Ukoliko još uvek imate dete u sebi, skloni ste crtanju i bojenju, farbanju i seckanju, čarolija može da počne. Od hamera i običnih papira u boji, savijanjem, seckanjem i uz malo boje i štrasa dobićete savršene ukrase koje bi samo trebalo okačiti na sajlicu i naći im adekvatno mesto na vašem novogodišnjem drvetu. Ukoliko vam se učini da su vam ukrasi zgužvani nakon tolikog seckanja, jednostavno ih stavite ispod krpe preko koje ćete preći vrelom peglom i oni će za tren postati pravi. Još jedna zanimljivost je da možete uzeti granu i sprejom je ofarbati u belo, zatim na nju možete vezati niske belih papirnih pahuljica koje mogu visiti na vašim prozorima ili sa plafona.

Dekoracija od slatkiša

Neizostavna stvar na vašem stolu moraju biti novogodišnji kolačići u raznim oblicima koje možete peći i ukrašavati sa svojom decom. Lizalice i bombone šarenih boja stavite u male teglice koje možete ukrasiti borovim grančicama i kuglicama koje možete napraviti od stiropora i ofarbati ih u crveno. Od gumenih bombona koje možete poslagati na čačkalice zabijene u kupu od papira možete napraviti male, slatke, jestive jelkice. Miris novogodišnje euforije mora se protezati vašim domom: cimet, čokolada, miris kolača je neizostavan u ovom dobu godine.

Jelka od knjiga

Ukoliko u kući imate samo jednu jelku, a želite da dekorišete dve sobe na primer, možete napraviti jelku od knjiga tako što ćete ih ređati u krug jednu na drugu, ali tako da ćoškovi uvek budu okrenuti na različite strane. Kada napravite vašu asimetričnu kupu od knjiga možete je obaviti novogodišnjim lampicama i tako ukrasiti svoju jelku.

Nemojte nikako zaboraviti prozore, na njima možete potpuno dati mašti na volju. Iscrtajte pahuljice, lepe novogodišnje želje u različitim bojama i tako u vašu kuću privucite pozitivnu energiju.

Još jedna lepa stvar je da poklončiće i sitnice koje spremate jedni drugima uvek držite ispod jelke, do ponoći 31. decembra. Tako će uzbuđenje i znatiželja doprineti da vas poklon još više očara.

Sve u svemu, pustite da čarolija uđe u vaš dom. Opustite se i provodite vreme zajedno. Stres i tenzija narušavaju porodično vreme. Zato hajde da ga svi iskoristimo na pravi način, da zagrlimo ljude koje volimo, da pokažemo ljubav i izgovorimo hvala! Radujmo se kao deca, ne puštajmo naše duše da odrastu, jer jedino iskonsko i najlepše upravo je dete u nama!

Obavezno pročitajte i 10 predivnih nagoveštaja da nam praznici stižu!

10 nagoveštaja da nam praznici stižu!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp