Search
Close this search box.

Tri načina da utišate sumnju u sebe

Sa svim razmišljanjima o minuloj godini koja dolaze u ovom periodu, uobičajeno je da uporedite sebe sada sa svojim očekivanjima koja ste imali na početku godine. Međutim, pre nego što postanete preokupirani lošim mislima (Zašto nisam dobila promociju? Kako još uvek nemam posao koji želim?) mi imamo bolju ideju.

Lako je osetiti se kao da kaskamo za životom – naročito ako ne kontrolišete svoj um. Ono što bi, pak, trebalo da uradite je da pozdravite godinu iza sebe tako što ćete ceniti svoj dosadašnji put, a zatim napraviti plan kako da poboljšate stvari u budućnosti. Evo kako da utišate svog unutrašnjeg kritičara:

Neka vam strah bude motivator

Glas koji vam šapuće da se ne nalazite tamo gde ste želeli da budete može biti ili konstruktivan ili destruktivan. ,,Dobro“ nezadovoljstvo može biti način da vam vaša duša stavi do znanja da niste dorasli svom potencijalu i da možete mnogo bolje. Sa druge strane, nešto što se zove ,,destruktivno nezadovoljstvo“ podgreva se iracionalnim strahom i može unišititi vaše samopouzdanje i potpuno vas unesrećiti. Gledajte na strah kao na podsetnik da imate uzbudljive ciljeve koje želite dostići u Novoj godini.

Prekinite da se borite za odobrenje

U ovom dobu izobilja, borba za preživljavanjem je mutirala u borbu za odobrenje. Nesvesno dozvoljavamo svetu da nam nameće lažnu ideju ko bi trebalo da budemo, šta bi trebalo da radimo i time pokrećemo užasan tok negativnih misli. Umesto što vam je društveno odobrenje barometar za uspeh, neka to bude lična ispunjenost i sreća.

Prestanite da se poredite sa drugima

Ukoliko ovo radite, to znači da bi trebalo da počnete da cenite svoju jedinstvenu priodu. Poređenje je najbrži put do samosabotaže, a prihvatanje naše jedinstvenosti je definitivno ključ sreće. Negativno poređenje je toksična tendencija koja personifikuje strah, pohlepu i zavist. To je čin koji umanjuje vašu ličnu moć i vrednost.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp