Search
Close this search box.

Šta sve može da prouzrokuje glavobolju

Ponekad kada se probudimo sa katastrofalnom glavoboljom, nema sumnje šta ju je izazvalo (još jedna čaša vina je tada bila dobra ideja). U drugim slučajevima, imate osećaj da vas neko konstantno udara po glavi, a ne znate zašto. Mi vam zato pišemo o nekoliko iznenađujućih uzroka glavobolje, koje možete da izbegnete.

Ne pijete dovoljno vode

Čak i da sedite za stolom ceo dan, možete dehidrirati, a to može dovesti do monstruozne glavobolje. Najlakše rešenje? Držite flašicu vode uz sebe i ispijajte je tokom dana. Kada je popijete, napunite je opet i tako u krug.

Iznenadni prestanak konzumiranja kafe

Borba za odvikavanje od kafe je, kako ispada, baš teška. Ako ste se, uprkos svemu, odlučili na taj korak (čestitamo!), činite to laganim tempom, tako što ćete polako smanjivati dnevni unos. Ovo će ublažiti užasne simptome, poput pulsirajuće glavobolje.

Naprezanje očiju

Kada ste poslednji put prekontrolisali oči? Ako često uhvatite sebe da ,,čkiljite“, posetite oftalmologa. Čkiljenje izaziva napetost oko očiju i čela, što može dovesti do  – gle čuda – glavobolje. Pregled i dalje preporuke stručnjaka obezbediće instant olakšanje (kao i mogućnost da vidite stvari jasnije).

Gledanje u ekran kompjutera

Gledanje u svetli ekran celog dana vaše oči stavlja na ozbiljan zadatak – kao i vašu glavu. Napravite pauzu na svakih sat vremena kako biste ih malo odmorili ili u podešavanjima monitora smanjite intenzitet svetla.

Stresiranje

Sam stres nije uzrok vaših glavobolja, već način na koji vi na njega reagujete (nedostatak sna, loša ishrana, uznemirenost), a to može dovesti do migrena. Šta god da vam pomaže da se oslobodite stresa: joga, medidtacija ili jednostavno malo opuštanja na kauču – uradite to. Odmah.

Promena kontraceptivnih pilula

Menjanje pilula može poremetiti nivo estrogena i izazvati glavobolje. Ako vam se ovo često dešava, pričajte sa svojim ginekologom o nekoj drugoj opciji, recimo o pilulama sa nižim nivoom estrogena.

Previše zategnut rep

Taj vaš savršeno zategnuti rep ili pletenice mogu biti uzrok glavobolje. Ako vam je frizura previše zategnuta, povlači kožu glave i stvara nepotrebnu tenziju. Tako da bi bilo dobro da opustite malo kosu, pa će bol proći sam od sebe.

Napad na čula

OK, ovo baš ne možete iskontrolisali, ali možete se pripremiti. Činjenica je da vam mirisi mogu izazvati glavobolje. Setite se samo momenta kada u prostoriju uđe neko čiji je parfem toliko jak da pred sobom vidite isključivo talas glavobolje koji vam se približava. Osim parfema (nažalost), tu je i miris benzina i duvana. Kako biste izbegli glavobolju u ovom slučaju, predlažemo da sa sobom nosite bočicu esencijalnog ulja lavande ili peperminta. Oba imaju terapeutska svojstva koja vas momentalno opuštaju i pružaju olakšanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp