Vaš položaj tokom sna otkriva koji je idealan jastuk za vas – proverite odmah!

Nespavanje ili loš san su jedni od najgorih neprijatelja za naš organizam. Čest uzrok nesanice mogu biti televizor, laptop, mobilni telefon i slične tehničke stvari za koje nismo ni svesni koliki nemir unose u naš san.

O ovom problemu smo već pisali, pa više informacija pročitajte ovde!

Jedna navika koja vam sabotira miran san

Ako smo se rešili ovih suvišnih dodataka iz spavaće sobe, šta nam je još potrebno za udoban i kvalitetan san? Odgovor bi bio jastuk i to ne bilo kakav, nego onaj koji je prilagođen našim potrebama i navikama. 

Zašto je važan san? 

Naučnici su dokazali da postoji neraskidiva veza između nedostatka sna i raznih bolesti organizma. Često je poremećaj sna i budnosti jedan od simptoma oboljenja u našem telu, ali i pored svega toga mi idalje često zanemarujemo značaj mirnog sna. San oporavlja telo, a odomor, koji nam pruža zdrav san, ne može se nadoknaditi drugim vidovima odmaranja. San je naročito važan za decu u razvoju, jer se tokom spavanja luči hormon rasta, a veruje se da i adolescenti najviše rastu i razvijaju se baš dok spavaju. Idealno bi bilo da osoba odspava osam sati dnevno i to tokom noći, u jednom komadu. Ovo, svesni smo, retko ko od nas može sebi da priušti. Nedostatak sna, bar na neki način, možete nadoknaditi u pauzama i kraćim odmorima tokom dana.

Proverite, možda vam loše navike tokom vikenda poremete dobar san tokom radne nedelje!

Vikend navike koje vam upropašćavaju san

Kako da odaberem pravi jastuk? 

Udobnost i odabir jastuka je veoma individualna stvar. Ogromnu ulogu igra položaj u kojem spavate, jer on utiče na položaj našeg vrata i celokupnog tela. 

Idealan jastuk trebalo bi da podržava prirodnu krivinu vrata, zbog toga što položaj vratnog dela kičme utiče i na ostatak kičme, ali i na ramena i bokove. Jastuk mora vratni deo da drži u ravni sa grudima i donjim delom leđa.  

Ako spavate na leđima, mali jastuk ispod kolena će smanjiti pritisak na kičmu i povećati potporu ka prirodnom zakrivljenju donjeg dela leđa. Jastuk na kojem spavate bi trebalo da bude čvrst i da prati liniju glave, vrata i ramena. Za ljude koji spavaju na leđima pogodni su anatomski jastuci. 

Ukoliko spavate na stomaku, time možete stvoriti veliki pritisak na leđa jer je kod ovakvog spavanja kičma u nepravilnom položaju. Za vas bi idealan izbor bio veoma tanak, skoro ravan jastuk, što niži i mekši. Čak se kod ovakvog položaja preporučuje i spavanje bez jastuka. Ono što bi vam takođe moglo pomoći je ravan jastuk ispod stomaka i karličnog dela. Time će vaša kičma ostati u dobrom položaju.  

Ako spavate na boku onda će čvrst jastuk između kolena biti idealno rešenje za vas. On će sprečiti da noga povuče kičmu van poravnanja i smanjiće pritisak na donji deo leđa i bokove. Ako spavate u ovakvom položaju kolena što više povucite ka grudima. Za spavanje u ovakvom položaju su dobri anatomski jastuci, ali ukoliko držite ruku ispod jastuka onda bi pravi izbor za vas bio klasičan oblik jastuka. 

Materijali za jastuk 

Do skoro su se za punjenje jastuka koristili perje, sunđer i vuna. Oni su pogodni jer se lako prilagođavaju i menjaju oblik, ali su veoma teški za održavanje. Ne mogu da se peru na visokim temperaturama, zadržavaju i upijaju vlagu. 

Danas se najšeće koriste poliesterska šupljikava vlakna koja su tanja od ljudske dlake. Oni omogućavaju da se vazduh u jastuku sabija i širi u zavisnosti od potiska.  

Jastuci punjeni prirodnim materijalima poput svile, pamuka i vune su nešto skuplji, ali su pogodni za ljude sa alergijama i osetljivom kožom jer se u njima nakuplja znatno manje grinja.  

U poslednje vreme se ljudi trude da unesu i neke davno zaboravljene materijale u svoj život i san. Tako ćemo videti i jastuke punjene heljdinim ljuspicama. Ovakvi jastuci su dobri za masažu vrata, opuštaju mišiće vrata i gornjeg dela leđa. Ono što je njihova prednost je to što su potpuno prirodni, a mana im je što su „bučni“, jer se pri promeni položaja čuje i šuškanje ljuspica. 

Svileni jastuci se preporučuju ljudima koji se znoje tokom sna, jer je ovo materijal koji čini da jastuk uvek bude hladan. Osim svile i pamuk i vuna, kao prirodni materijali, bili bi dobar izbor, a poliester bi u ovakvim situacijama trebalo izbegavati.  

Nadamo se da smo vam pomogli da pri sledećoj kupovini lakše odaberete jastuk za sebe. Ne zaboravite da bi jastuk trebalo da promenite na svake dve godine iz higijenskih razloga i zbog promene oblika i forme. Želimo vam udobne i lepe snove – svake večeri!

Sada, kada znate kakav je jastuk pogodan za savršen san, predlažemo vam da obratite pažnju i na čitavu spavaću sobu. Više o tome u ovom tekstu!

5 stvari u vašoj sobi koje vam ometaju san

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp