Search
Close this search box.

VAŽNO JE: 7 atipičnih načina prevencije protiv raka dojke

Poznato je da je oktobar mesec borbe protiv raka dojke i mi ne možemo dopustiti da se mesec završi a da na govorimo o tome. Iako statistika nikome ne pokazuje ružičastu sliku, iako su brojke u porastu iz dana u dan, veoma je važno da se kod žena probudi svest o važnosti prevencije, kao jedinog načina da se ova opaka bolest saseče u korenu!

Iako je jasno da ne možemo uticati na porodičnu istoriju bolesti i genetički sastav našeg organizma, određenim, svakodnevnim navikama napravićemo izbor da se sačuvamo od bolesti, koja je odnela sigurno barem jednu ženu koju smo voleli i kojoj smo se divili, zato mi danas apelujemo na vas, da izaberete život i svoj osmeh i konačno stavite svoje zdravlje na prvo mesto i izaberete prevenciju.

Postoje manje poznati faktori, koji ne moraju nužno uticati na pojavu karcinoma, ali nije na odmet da ih izbegavamo, kako bismo što duže očuvali naše zdravlje. Izdvojili smo neke atipične, preventivne savete, o kojima verovatno niste do sada čitali.

Obratite pažnju na sadržaj svoje kozmetike

Parabeni, ftalati, mineralna ulja, tolueni su hemikalije dobijene iz nafte i smatraju se kancerogenim, a nalaze se u sastavu velikog broja kozmetičkih proizvoda.

Ove hemikalije remete rad estrogena, stvaraju hormonski dizbalans u organizmu, pogodan za razvijanje kancerogenih ćelija.

Kako biste sebe spasili nepotrebnog izlaganja štetnim hemikalijama, odaberite prirodnu kozmetiku na bazi prirodnih ulja.

Redovan san

Mnoga istraživanja otkrila su da ljudi koji redovno i kvalitetno spavaju imaju smanjen rizik od kancera, što je povezano sa proizvodnjom melatonina u organizmu. Ako konstantno imate nizak nivo melatonina stvara se pogodna sredina za razvoj kancerogenih ćelija.

Birajte zdrav životni stil

Iako zvuči kao kliše, zdrav životni stil je prevencija od većeg broja bolesti. Zato je veoma važno da budemo fizički aktivni, da boravimo u prirodi i jedemo zdravu, uglavnom organsku hranu, kako bi svoj organizam pročistili od toksina i drugih štetnih supstanci, koje negativno utiču na naš organizam.

Smanjite unos alkohola

Studije su pokazale da žena koja pije 3 alkoholna pića nedeljno povećava svoj rizik od raka dojke za 15% u odnosu na ženu, koja uopšte ne pije. Alkohol dovodi do oštećenja našeg DNK, utiče na nivo estrogena u krvi i stvara hormonski dizbalans, koji odgovara kancerogenim ćelijama, pozitivnim na hormonske receptore.

Provedite više vremena na suncu

Viši nivo D vitamina smanjuje rizik od raka dojke, jer kontroliše normalan rast ćelija dojke i sprečava razvoj kancerogenih ćelija. Kako biste povećali unos D vitamina potrudite se da jedete hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama i povećate svoj boravak na suncu.

Uključite kurkumu u svoju ishranu

Kurkumin je osnovni sastojak žutog začina, kurkume, za koji je dokazano da može uticati na kancerogene ćelije i sprečiti njihov razvoj.

Uključite karotenoide u ishranu

Namirnice bogate karotenoidima, poput kelja, šargarepe, brokulija i bundeve morajju biti sastavni deo vaše ishrane, jer namirnice bogate karotenoidima smanjuju šanse za oboljenje od raka dojke za čitavih 20%.

Naravno, ovo su samo neki od atipičnih preventivnih koraka, ali ono na šta zaista želimo da apelujemo su redovni pregledi i samopregledi dojke, jer ukoliko promenu uočite na vreme, postoji čak 99% šanse za uspešno lečenje.

Vaše zdravlje mora biti vaš prvi izbor, jer ste majka, žena, sestra, voljena osoba i neko zaista želi da svaki dan provede uz vas!

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp