Search
Close this search box.

Vera Vuksanović – Posao nosim svuda sa sobom

Kada je vizuelna umetnica, Vera Vuksanović, predstavila svoj brend ,,Light My Box”, nije ni slutila da će za tako kratko vreme biti prepoznat i jedan od omiljenih među mladim, kreativnim i inovativnim ljudima. Svetlosne instalacije i kutije sa nekada škakljivim, ali uvek zanimljivim natpisima, oduševile su Srbiju, ali i region.

IMG_5986

,,Nisam očekivala ovoliku vidljivost za ovako kratko vreme i uspeh koji je eskalirao. Sve se desilo u velu prve samostalne izložbe i izazova koja je ona nosila sa sobom. Pokušala sam da umetnost, konkretno u vidu light boxa i tog brenda, unesem neobavezno u domove i tako uspela da je učinim zanimljivijom i pristupačnijom. Glavni alat u mojoj umetnosti jesu reči, te je ja zovem ,Umetnost komunikologije’. U vidu neona, light boxa, keramike, titla na fotografiji, knjige ili pesme – sve je dozvoljeno.

Njeni radovi danas krase prestižne restorane u srpskoj prestonici. To je raduje, budući da se na taj način veći broj ljudi upoznaje sa onim što radi.

BeFunky Collage

,,Budući da živimo u digitalnoj eri, češće se iznenadim nekom lepom fotografijom sa mojim, neskromno govoreći, jako fotogeničnim aksesoarom. Kada je o Light Box neonima reč, oni su rasuti širom grada i regiona i naravno da osećam satisfakciju kada ih vidim u ćošku jednog od izabranih lokala. Sada mi je cilj da svoj vid umetničke komunikacije pozicioniram u Evropi, te od nedavno dva moja neona krase kafić i jedan show room u Milanu, a za light boxeve spremam jednu pop up radnju.

Živela je u Rusiji, Portugalu i Nemačkoj, a u poslednje vreme najčešće boravi u rodnoj Srbiji. Zanimalo nas je gde je cenjenija – u svojoj ili u nekoj drugoj zemlji.

IMG_3740

,,Ovo je jako teško pitanje, jer i dalje nisam sigurna da živim u Srbiji. Tu se uvek vraćam srećna i puna entuzijazma sa kojim se nakitim u inostranstvu. Nije isključeno da su mi negde drugde mogućnosti i vidici širi, koje postižem svojim radom, ali isto tako, inovacija koju donosim u rodni Beograd, mi za uzvrat daje ohrabrenje, osmehe i pohvale drugih.”

Ovog leta ukrstila je svoju kreativnu energiju sa idejama stilistkinje Vanje Pantin i zajedno su kreirale Kuiko kupaće kostime koje nose devojke na plažama širom sveta.

Processed with VSCO with f2 preset

,,Epilogom ove naše prve KUIKO sezone, mogu reći da sam jako zadovoljna. Smatram da Kuiko ohrabruje dame koje nekad mozda i nisu bile tako hrabre. Jako je precizan i rečit, a kupaći je kostim (samo). Odlikuje ga jedinstveni (retro) kroj koji svima univerzalno – odlično stoji. Simbiozom prijateljstva sa Vanjom Pantin, našom poznatom beogradskom stilistkinjom, nastao je brend, ime i imaginarni lik kreatorke – Vera Pantin. Na jesen krećemo u nove avanture, rečenice će krasiti bodije, teksas jakne, ali i svilu.”

Otkrila je koji je citat sa kupaćih kostima najbolje opisuje.

IMG_4780

,,U subverzivnom svetu koji namiguje to je: ,I’m YOUR FUTURE EX WIFE 😉’.

U realnoj apstrakciji to je: ,She rides Swans. I ride CROCODILES.’”

Đanluka Vaki zapalio je srpske portale. Njegovi video klipovi u kojima đuska sa devojkom broje milione pregleda, žene širom sveta uzdišu za njim, a posebno Srpkinje koje su, baš kao Vera, slabe na Italijane.  Lepa umetnica ima tu čast da poznaje ovog harizmatičnog čoveka, a nedavno je bila i na proslavi njegovog rođendana.

IMG_3701

,,Đanluka Vaki je dobar prijatelj mog dečka. Bili smo na proslavi njegovog rođendana i družili se nekoliko nedelja na Sardiniji u Porto Cervo-u. Ono što mogu da kažem za njega je da ga krasi neverovatna energija, kako na snimcima, tako i deset puta više u prirodnom okruženju. Jako je prijatan i lepo vaspitan, sa divnim manirima, što je meni kao ženi najvažnije kod muškarca.”

Uskoro će, možda, posetiti Beograd.

,,Zna da je Beograd poznat po lepim devojkama, tako da me neće iznenaditi ako se javi da iznenada dolazi na vikend.”

Srećna je što njen posao ne zahteva boravak u Beogradu, pa zato još uvek uživa u divnim plažama Italije.

Processed with VSCO with g3 preset

,,Posao uvek nosim sa sobom, zato i imam mogućnosti da dosta putujem. Tako pružam ideji mogućnost oslobađanja i razvoj u internacionalnoj mreži. Septembar mi je rezervisan za produžetak leta, kao i obilazak Evrope u periodu nedelja mode. Budući da sa sobom uvek nosim fotoaparat, to je proces pravljenja moje prve zbirke fotografija.

Što se Kuika tiče, za jesen uveliko spremamo novu liniju sezonskih stvari. Ostalo je sve iznenađenje, kao što je i moj život, pa tako i karijera.”

Ultimativni trendovi su, po mišljenju Vere Vuksanović, mozda malo drugačiji u odnosu na ono na šta ste navikli.

FullSizeRender

,,Za mene trend ne predstavlja ono što on zapravo u teoriji jeste: diktaturu i pravila. Trend je ono što nosite sa sobom, ono sa čim ste se rodili i ono što ostaje iza vas, kao miris i snažan utisak koji ostavljate. Ovu sezonu sam provela neočešljane kose i čupavih punđi u Kuiko kupaćem kostimu. Takođe, prijali su mi šareni svileni šortsevi, pin up modeli kratkih majica i svilene, cvetne pidžame. Elegancija u simbiozi hippie chick-a divljeg deteta – pegice na nosu, minimalna šminka i miris divlje kruške.”

Za kraj, imala je poruku za sve žene koje imaju kreativne, poslovne ideje, ali nemaju hrabrosti da krenu u realizaciju.

IMG_6622

,,Da ne razmišljaju ni jedan trenutak o preprekama i granicama. Da uvek zapisuju ideje i vraćaju se na svoje neostvarene snove, kojima će svakodnevno davati novu viziju i tako ih iznova buditi i stimulisati. Da pronalaze entuzijazam u svim okolnostima i da uvek rade stvari do kraja.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp