Search
Close this search box.

Ograničavajuća verovanja koja nas sprečavaju da vidimo svet

Kako starimo, lako izgubimo bezbrižan mladalački stav, jer onaj ,,razumni“ glas u našoj glavi postaje sve jači. Onaj koji nam govori da igramo na sigurno, podseća nas naših odgovornosti i pravi nas robovima rutini i poznatim stvarima.

Međutim, jednom godišnje, kako otkuca ponoć u novogodišnjoj noći, podsetimo se da je to vreme koje imamo ograničeno i da je godina pred nama neispisana. Kako ćete je ispuniti?

Ako sanjate da vidite svet, ali vas nečiji ili sopstveni negativni glas u tome sprečava, vreme je da se oduprete tome. Zato smo odabrale –  i razbile – nekoliko argumenata zašto ne bi trebalo da odete na i te kako zasluženi odmor!

Ne možeš to sebi da priuštiš

Nikada nećeš da uštediš!

Otkrićemo vam malu tajnu. Ako možete da priuštite sebi kafenisanje više puta nedeljno, možete i putovanje. Drugim rečima, ukoliko imate iole pristojnu zaradu, imate moć da odlučite kako ćete je iskoristiti. Štedeti za putovanje je stvar prioriteta. Ukolko biste radije uživali u toj kafi negde u Španiji, ili možda bliže – u Pragu, odvajajte novac sa tim na umu!

Opasno je

Opljačkaće te, razbolećeš se, povredićeš se!

pexels-photo-160097

Verovali ili ne, mnoga mesta na svetu nisu mnogo opasnija od vaših rodnih gradova. Vežbajte taj zdravorazumski pristup kada ih posećujete. Budite svesni svog okruženja, ne razmahujte se novčanicima i fotoaparatima i ne šetajte noću sami – ovo su pravila kojih smo svesni i kada smo u zavičaju, i kada smo u Knez Mihailovoj, a i kada smo u Parizu.

Neodgovorno je

Mogla si taj novac da sačuvaš za nešto drugo!

Okej: Novac će dolaziti i odlaziti čitavog vašeg života. Zaradićete ga, potrošićete ga, izgubićete ga, uložićete ga. Stvar u životu koja samo odlazi? Vreme. Kada budete ostarili i okrenuli se iza sebe, poželećete da ste proveli svoje kratko vreme na ovoj planeti onoliko dragoceno koliko ste trošili novac. Naravno, budite odgovorni kada se pripremate za budućnost, ali nemojte prevideti važnost uživanja u trenutku.

Putovaćeš kad budeš starija

Svet ne ide nikuda. Radi sada, putuj kasnije!

Putovanje ne samo da je fizički teže kako starimo, već i psihički. Ostvarivanje u karijeri, osnivanje porodice i deca neće onemogućiti putovanje, ali će ga sigurno zakomplikovati. Da ne spominjemo činjenicu da nikada ne znate kuda vas život može odvesti. Putujte sada dok ste željni, voljni i sposobni.

Nemaš sa kim da ideš

Čekaj dok neko nema vremena/novca/volje da ide sa tobom!

Najvažnija stvar koje moramo biti svesni o putovanju solo je ta da nikada niste zapravo sami. Posetite bilo koju popularnu destinaciju i upoznaćete stotine ljudi koji su, poput vas, tu došli da istražuju i dobro se provedu. Smestite se u hostelu kako biste se okružili turistima sličnog razmišljanja ili, ako to nije vaš fah, posetite hostelske barove uveče kako biste se sa nekim združili. Nema boljeg mesta za upoznavanje novih prijatelja nego van zone komfora! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp