Savet za mlade poslovne žene – Evo kako se postaviti na poslu!

Verovatno ste primetili kako se mnoge kompanije, svuda u svetu zalažu za žensku ravnopravnost i rade na tome, da muškarcima i ženama, obezbede podjednaku mogućnost napretka u karijeri. Pa ipak, ma koliko se glasno o tome pričalo, ostaje utisak, da mnoge žene i dalje, osećaju neku vrstu poslovne diskriminacije.

Čini se da je, čak i kada dobije željeno radno mesto, žena i dalje primorana da se dokazuje u hladnom svetu aktovki i kravata, ali nemojte da vas to obeshrabri. Ako zaista želite da budete mlada, poslovna žena, koju shvataju ozbiljno, to nije nemoguća misija, ali da biste u tome uspeli potrebna vam je čvrsta volja, velika mentalna snaga i neverovatna upornost.

Ovo su osnovna pravila ponašanja, koja žena sa izgrađenim stavom i karijerom, mora poštovati, kako bi je shvatili ozbiljno.

Pokažite svoje samopouzdanje

Profesionalno samopouzdanje veoma je važno za sticanje kredibiliteta u poslovnom svetu, zato ga morate izgraditi i uvek ga i svuda pokazivati, kako bi vas kolege poštovale i uvažavale vaše mišljenje. U hladnom biznis svetu, jednostavno nema mesta za nesigurnosti, naročito ne, ako si žena.

Zaboravite tračarenje

Ukoliko je vaš kolektiv pretežno muški, zaboravite na tračarenje, čak i onda kada vam oni ispričaju sočan trač. Ukoliko se upustite u razgovor o tome, rizikujete da upadnete u zamku i dobijete etiketu tipične “ženske tračare”.

Ne tolerišite nepoštovanje vaše reči

Ako ste ravnopravne sa svojim kolegama, postavite se tako i ne dozvolite ni najmanju vrstu nepoštovanja, a posebno ne dozvolite da vas prekidaju u pola izlaganja kako bi izneli svoj stav. To je nedopustivno! Postavite se tako, da im jasno stavite do znanja da imate pravo glasa i da će oni kao pravi džentlmeni sačekati kraj vašeg izlaganja.

Preuzmite odgovornost

Živ čovek greši, a ako želite da pokažete svoju profesionalnost, preuzmite odgovornost za svoju grešku i ispravite stvari.

Budite jake

Na poslovnim sastancima, nema mesta za preemotivne reakcije i nagle promene raspoloženja. Kancelarija je mesto, na kome uvek morate pokazati svoju snagu, bez obzira na sve. Kada dođete kući, priznajte sebi svoje slabosti i suočite sa njima, jer to je potpuno uredu.

Pokažite svoju stručnost

Kancelarija je mesto u kome morate pokazati svoju stručnost i dokazati da zaslužujete svoju poziciju. Ovo je obaveza svakog zaposlenog, bez obzira na to da li je muško, ili žensko. Potrebno je da opravdate ukazano poverenje.

Ponekad je teško, kada ste mlada poslovna žena, koja je tek na početku svoje karijere, ali što pre počnete da učite, pre ćete se postaviti na pravi način i izboriti se za svoje mesto u kompaniji i svoje pravo glasa, a onda ste zaista potpuno ravnopravne!

Foto: @newdarlings

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp